Darmkanker en frisdrank

Darmkanker overkomt je niet alleen boven de 50. Steeds vaker treft het ook jongere mensen. Tegelijkertijd is de consumptie van gesuikerde frisdranken sinds 2000 behoorlijk gestegen. In een Amerikaanse studie is het verband tussen deze twee zaken nader onderzocht.

De onderzoekers gebruikten in hun studie data van 116 duizend deelnemers aan een langlopend onderzoek onder Amerikaanse verpleegsters. Hiervan meldden 95 duizend deelneemsters welke dranken zij gewoonlijk dronken. Van 41 duizend vrouwen wisten de onderzoekers ook wat zij dronken toen zij in de leeftijd van dertien tot achttien jaar waren. Voor deze categorie liep het risico op vroege darmkanker bij elke extra genuttigde gesuikerde frisdrankconsumptie op tot 32 procent. Gemiddeld gezien was het extra risico van dagelijks gesuikerde frisdranken 16 procent. Volwassen deelnemers dronken meer kunstmatig gezoete drank, vruchtensap, melk of koffie. Hierdoor daalde het risico weer met 17 tot 36 procent per dagelijkse consumptie.

De onderzoekers constateerden dat het risico op dikkedarmkanker voor volwassenen die rond 1990 in welvarende landen geboren zijn, twee keer hoger is dan voor volwassen die rond 1950 geboren zijn. Voor rectale kanker is dit risico vier keer groter geworden.

De onderzoekers wijzen erop dat frisdrank kan resulteren in overgewicht en (pre)diabetes en dat zijn risicofactoren voor darmkanker. Daarnaast noemen zij fructose als mogelijke oorzaak. Fructose verstoort de darmdoorlaatbaarheid en ook dat vormt een risicofactor voor darmkanker. Recent onderzoek onder muizen bevestigde dat fructose de productie van proteïnen die de darm beschermen, vermindert en dit vergroot de kans op een lekkende darm. Hierover berichtten wij reeds in een eerder nieuwsbericht.

Bron: Gut Published Online First: 06 May 2021

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws