We schreven vorige week in onze MD Update al over het obesitasbeleid en de focus op de hoeveelheid in plaats van het soort voedsel. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat ook onze darmflora invloed kan hebben op ons gewicht, en dan met name op gewichtsverlies.
Volgens de studie van het Institute for Systems Biology uit Seattle heeft de darmmicrobiota een effect op het vermogen om gewicht te verliezen. Bekend was al dat wanneer je je eetpatroon verandert, je de samenstelling van bacteriën in je darmen kunt veranderen. Ook was al duidelijk dat de darmflora anders is bij mensen met overgewicht dan bij mensen zonder overgewicht.
De onderzoekers maakten gebruik van een eerdere studie naar leefstijl. Ze bestudeerden gegevens van 105 mensen uit deze studie: 48 personen die meer dan één procent van hun lichaamsgewicht per maand verloren en 57 personen die niet afvielen en bij wie het BMI op hetzelfde niveau bleef. Van beide groepen analyseerde het onderzoeksteam het bloed, de darmbacteriën en de afgenomen voedingsvragenlijsten. Ze kwamen tot twee belangrijke bevindingen: een toename van het vermogen van de darmbacteriën om zetmeel af te breken bij de groep mensen die niet afviel én een zichtbare toename van genen die bacteriën helpen om te groeien en uit te breiden bij mensen die wel gewicht verloren.
De slotsom van de studie is dat er verschillen in de darmflora zitten waardoor ook de reactie op gewichtsverlies anders is. Dus de darmmicrobiota van iemand met overgewicht, zijn niet dezelfde als de darmmicrobiota die bepalen of iemand afvalt of niet. Ook dit pleit er dus voor om als je probeert af te vallen, je voedingspatroon aan te passen en niet zozeer minder te gaan eten.
Bron: ASM, 2021: DOI 10.1182