27-03-2022

Curieus verband ontdekt tussen aantrekkelijkheid en het immuunsysteem

Texaanse onderzoekers denken een mogelijke relatie te hebben ontdekt tussen een aantrekkelijk gezicht en het immuunsysteem.

Wat is schoonheid? En wordt aantrekkelijkheid bepaald door seksuele selectie of is schoonheid simpelweg iets visueels? Over dit soort vragen buigen wetenschappers zich al eeuwenlang.

Sommige onderzoekers menen dat aantrekkelijke gelaatstrekken in feite markers zijn van een goede gezondheid en dat helpt de overleving van nakomelingen. Tegen deze achtergrond voerden de Texaanse onderzoekers hun studie uit. Deze omvatte 159 jonge volwassenen van wie de foto’s door 492 mensen in online enquêtes werden beoordeeld op aantrekkelijkheid. Alle deelnemers ondergingen ook een reeks tests om de toestand van hun immuunsysteem, het niveau van ontstekingen in hun lichaam en hun eigen indruk van hun gezondheid te kunnen beoordelen.

Mensen van wie de gezichten als aantrekkelijk werden gezien, bleken een relatief gezondere immuunfunctie te hebben, vooral als het ging om bacteriële immuniteit.

Interessant is dat er geen verband was tussen hogere ontstekingsgraden en aantrekkelijkheid. Dit zou kunnen suggereren dat aantrekkelijkheid van het gezicht een goede indicatie is voor een goed functionerend immuunsysteem, maar niet zozeer voor acute ziekte.

De studie onthulde toevallig ook enkele interessante sekseverschillen. Mannen hadden bijvoorbeeld meer kans om aantrekkelijk gevonden te worden als hun natuurlijke killercellen goed functioneerden. Deze cellen zijn cruciaal bij de opruiming van virale infecties in het lichaam.

Vrouwen werden aantrekkelijker gevonden wanneer een bacterie in hun plasma (gele vloeistof waarin rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes rondzwemmen) langzamer groeide en dat houdt verband met bloedspiegelniveaus van mineralen, glucose en antilichamen.

Hoewel de mate van aantrekkelijkheid zowel de gezondheid als de immuunfunctie van onze voorouders kan hebben beïnvloed, blijft een verband met gezondheid in onze moderne tijd discutabel, aldus de onderzoekers. De moderne geneeskunde stelt immers mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem in staat om een relatief goede gezondheid te behouden.

Uiteindelijk is één studie niet genoeg om te bepalen waarom menselijke schoonheid bestaat en welk evolutionair doel, indien aanwezig, schoonheid zou kunnen dienen. Daarvoor is meer onderzoek nodig.
Tot die tijd blijft schoonheid een raadsel.

Bron: Proc Biol Sci. 2022 Feb 23;289(1969):20212476

Uit dezelfde categorie

Richard de Leth; De kracht van preventie

Gezondheid is volgens velen het grootste kapitaal. Toch komen de meeste mensen pas in actie als ze hun gezondheid zijn verloren. Ze doen er dan alles aan om die weer terug te krijgen. Dat is een gemiste kans, omdat we de kracht van preventie niet goed inzetten. Want...

Borstvoeding verlaagt risico op hartziekten

Moeders die gedurende minimaal zes maanden borstvoeding geven, hebben minder kans op hart- en vaataandoeningen. Dit blijkt uit een studie waarvoor 160 vrouwen werden uitgenodigd die eerder in de periode 2015-2017 deelnamen aan de ‘Screening Tests to Predict Poor...

Het laatste nieuws