24-03-2020

Curcumine is ook goed bij botkanker 

Curcumine, het hoofdingrediënt van kurkuma, is een natuurlijke helperstof bij kanker – en de lijst van tumoren waartegen het kan helpen, blijft groeien. De laatste is botkanker; de specerij is mogelijk vooral effectief tegen osteosarcoom (bottumor), de op één na dodelijkste tumor onder kinderen. 

Curcumine remt de tumorgroei en bevordert gezonde botcellen, aldus onderzoekers die het als een echt alternatief zien voor chemotherapie, vooral voor kleine kinderen. Er is onderzoek gedaan naar mildere behandelvormen, vooral na een operatie, als de kinderen herstellen van botschade terwijl ze nog steeds hooggedoseerde chemo krijgen.  

Nu denkt een onderzoeksteam van de Washington State University dat het antwoord te vinden is in curcumine, een stof met antioxidatieve, ontstekingsremmende en botversterkende eigenschappen. In laboratoriumproeven werd ontdekt dat deze stof de celgroei bij osteosarcoom remt met 96 procent, terwijl gezonde celgroei tegelijkertijd wordt bevorderd. 

Het bleek wel een probleem te zijn om de curcumine op de juiste plek in het lichaam te krijgen. Oraal ingenomen wordt het niet goed opgenomen en wordt het te snel omgezet en verwijderd om effectief te zijn. De onderzoekers in Washington losten dat probleem op door de specerij in te bouwen in vetmoleculen, wat ervoor zorgt dat het de route door de darmen overleeft.  

ACS Appl Mater Interfaces, 2019; 11: 17184 

Health Fact

Een dagelijks wandelingetje in de buitenlicht kan zorgen voor een sterke afname van winterdepressieklachten, zoals terneergeslagenheid, vermoeidheid en concentratiegebrek.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws