CT-scans met hoog stralingsniveau tijdens zwangerschap in 20 jaar verviervoudigd

Zwangere vrouwen ondergaan tegenwoordig vier keer zo vaak beeldvormende scans met een hoge stralingsenergie als 20 jaar geleden.

Vooral het aantal CT-scans nam toe. Hierbij worden hoge doseringen ioniserende straling gebruikt om een gedetailleerd beeld van de groeiende baby te verkrijgen.

Onderzoekers van de University of California in San Francisco ontdekten dat het aantal CT-scans in de VS de afgelopen 20 jaar is verviervoudigd en in Canada is dit aantal verdubbeld. In plaats van een traditionele echo te maken, gaan artsen over tot het gebruik van de CT-scan om ernstige medische aandoeningen op te sporen.

‘Beeldvormingstechniek kan nuttig zijn, maar zij kan ook te vaak worden ingezet. U zou eigenlijk altijd, maar vooral tijdens de zwangerschap, moeten vragen of het echt medisch noodzakelijk is om een scan te laten uitvoeren waarbij ioniserende straling wordt gebruikt, ’ aldus onderzoeker Rebecca Smith-Bindman. Het stralingsniveau van een CT-scan is veel hoger dan het niveau bij een standaard röntgenfoto en niemand weet wat de eventuele schadelijke gevolgen kunnen zijn voor de foetus.

De onderzoekers onderzochten 3,5 miljoen zwangerschappen tussen 1996 en 2016, in zes gezondheidssystemen in de VS en de Canadese staat Ontario. Tijdens die periode kreeg 5,3 procent van de Amerikaanse vrouwen en 3,6 procent van de vrouwen uit Ontario een CT-scan.

JAMA Netw Open, 2019; 2: e197249

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...