CT-scans met hoog stralingsniveau tijdens zwangerschap in 20 jaar verviervoudigd

Zwangere vrouwen ondergaan tegenwoordig vier keer zo vaak beeldvormende scans met een hoge stralingsenergie als 20 jaar geleden.

Vooral het aantal CT-scans nam toe. Hierbij worden hoge doseringen ioniserende straling gebruikt om een gedetailleerd beeld van de groeiende baby te verkrijgen.

Onderzoekers van de University of California in San Francisco ontdekten dat het aantal CT-scans in de VS de afgelopen 20 jaar is verviervoudigd en in Canada is dit aantal verdubbeld. In plaats van een traditionele echo te maken, gaan artsen over tot het gebruik van de CT-scan om ernstige medische aandoeningen op te sporen.

‘Beeldvormingstechniek kan nuttig zijn, maar zij kan ook te vaak worden ingezet. U zou eigenlijk altijd, maar vooral tijdens de zwangerschap, moeten vragen of het echt medisch noodzakelijk is om een scan te laten uitvoeren waarbij ioniserende straling wordt gebruikt, ’ aldus onderzoeker Rebecca Smith-Bindman. Het stralingsniveau van een CT-scan is veel hoger dan het niveau bij een standaard röntgenfoto en niemand weet wat de eventuele schadelijke gevolgen kunnen zijn voor de foetus.

De onderzoekers onderzochten 3,5 miljoen zwangerschappen tussen 1996 en 2016, in zes gezondheidssystemen in de VS en de Canadese staat Ontario. Tijdens die periode kreeg 5,3 procent van de Amerikaanse vrouwen en 3,6 procent van de vrouwen uit Ontario een CT-scan.

JAMA Netw Open, 2019; 2: e197249

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.