07-07-2021

Covid-stress goed voor je relatie?

Relaties staan vaak onder druk door dagelijkse frustraties, zoals werkstress of financiële angst, maar hoe gaan stellen om met een uitdaging die zo uitzonderlijk is als de Covid-19-pandemie? Mensen die hun stress meer wijten aan de pandemie dan aan hun partner, zijn gelukkiger in hun relatie, meldt een nieuwe studie in Social Psychological and Personality Science.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat koppels de neiging hebben kritischer naar elkaar te kijken wanneer sprake is van stress. Grote gebeurtenissen, zoals natuurrampen, hebben echter niet altijd tot gevolg dat relaties verslechteren. Mogelijk zijn mensen zich dan meer ervan bewust dat stress hen beïnvloedt?

De wereldwijde Covid-19-pandemie biedt een unieke context om dit concept te onderzoeken. Amerikaanse onderzoekers analyseerden de gegevens van 191 deelnemers die zij verzamelden tijdens de eerste weken van de pandemie en zeven maanden later opnieuw. Zij onderzochten of de pandemie als zondebok voor problemen de invloed van stress op relaties kon verminderen. Wanneer stress in het ene domein (zoals werk) het functioneren in het andere domein (zoals in de relatie) belemmert, wordt dat ook wel stress spillover genoemd.

De deelnemers vulden een vragenlijst in waarin ze beoordeelden in hoeverre ze de pandemie de schuld gaven van hun problemen. Dit werd gedurende twee weken gevolgd door een dagelijkse enquête, gericht op dagelijkse stressoren, relatietevredenheid en meldingen van negatief gedrag dat ze ten opzichte van hun partner vertoonden.

De uitkomsten lieten zien dat de pandemie de schuld geven de schadelijke effecten van stress op een relatie kan verminderen. Maar deze effecten worden niet helemaal geëlimineerd. Als koppels zich bewust zijn van de impact die stress heeft op hun relatie, maar de stressvolle omstandigheden overschrijden hun copingcapaciteiten, kan de relatie eronder lijden. Toch toont dit onderzoek aan hoe belangrijk het is om te erkennen dat stress de manier kan kleuren waarop partners hun relatie waarnemen en met elkaar omgaan.

Bron: Social Psychological and Personality Science. June 2021

 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.