15-07-2021

Covid-19 zal binnenkort veranderen in een gewone verkoudheid

Eens zal Covid-19 niet dodelijker zijn dan een verkoudheid, voorspelt een computermodel. Het sterftecijfer zal dalen tot onder de 0,1 procent van de seizoensgriep en de behoefte aan een vaccin zal afnemen naarmate meer mensen het hebben gehad.

Hoewel mensen dan nog steeds besmet zullen worden met het SARS-CoV-2-virus dat verantwoordelijk is voor Covid-19, zal het een milde ziekte zijn met symptomen die vergelijkbaar zijn met die van het verkoudheidsvirus, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Emory.

Hoe meer kinderen besmet worden, hoe beter het op de lange termijn is voor ons allemaal. Op een natuurlijke manier een besmetting doormaken in je kindertijd zal op volwassen leeftijd bescherming bieden tegen ernstige ziekte, hoewel je misschien wel gewoon opnieuw besmet kan raken, ongeveer net zoals je enkele keren per jaar verkouden kan worden.

Naarmate een groter deel van de bevolking besmet raakt, zullen het sterftecijfer – en de behoefte aan massale vaccinatie – “op korte termijn” afnemen’, aldus Ottar Bjornstad, een van de onderzoekers. We hoeven alleen maar de huidige pandemie te doorstaan ​​totdat die besmettingsniveaus zijn bereikt.
‘Herbesmetting is mogelijk binnen een jaar, maar zelfs als het optreedt, zijn de symptomen mild en wordt het virus sneller uit het lichaam verwijderd’, zegt Jennie Lavine, een andere onderzoeker.

Hoewel de huidige uitrol van vaccinaties het komende jaar noodzakelijk en effectief is, zal het minder cruciaal worden wanneer groepsimmuniteit wordt bereikt, en op dat moment zouden vaccins alleen moeten worden gereserveerd voor de meest kwetsbaren, zeggen de onderzoekers.

Bron: Science, 2021; 371: 741–5

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...