11-06-2021

Covid-19-patiënten meerdere jaren beschermd

Als je Covid-19 hebt gehad, blijf je mogelijk tot een paar jaar lang beschermd, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Uit eerder onderzoek was het vermoeden gerezen dat een infectie je slechts een paar maanden immuun maakt, maar dat kwam doordat de onderzoekers alleen keken naar de hoeveelheid antilichamen, die altijd afneemt als een infectie voorbij is.

Maar andere immuunreacties, die zich de eigenschappen van het virus nog ‘herinneren’, blijven actief en beschermen ons tegen verdere besmetting of zorgen er op zijn minst voor dat de symptomen bij een volgende besmetting relatief mild blijven. Daardoor is een besmette persoon ten minste acht maanden op natuurlijke wijze beschermd, maar die periode kan oplopen tot meerdere jaren, afhankelijk van de gezondheid van iemands immuunsysteem, zeggen onderzoekers van het La Jolla Institute for Immunology in de VS.

Acht maanden na de infectie namen de onderzoekers bloedmonsters af bij 188 Covid-19-patiënten en werden alle belangrijke immuunreacties gemeten, zoals antilichamen, B-geheugen-cellen, helper-T-cellen en killer-T-cellen. ‘De kans is groot dat mensen beschermd blijven gedurende ten minste acht maanden, en waarschijnlijk nog lang daarna, in ieder geval tegen ernstige ziekte’, zei onderzoeker Shane Crotty.

Het verbaasde de onderzoekers niet dat in eerder onderzoek een afname van antilichamen werd gezien. ‘De afweerreactie neemt in de loop der tijd enigszins af, maar dat is normaal. Zo gaat dat met een afweerreactie; die is in de eerste fase heel uitgebreid en sterk, om na die fantastische toename weer af te nemen en uiteindelijk in een stabiele toestand te blijven’, aldus een andere onderzoeker, Alessandro Sette.

Het beschermingsniveau is mogelijk niet voor iedereen hetzelfde. Mensen met een zwak immuungeheugen zijn mogelijk minder goed beschermd en kunnen vatbaarder zijn voor herbesmetting.

Science, 2021; eabf4063

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws