Covid-19: drie oorzaken die kans op superverspreiding verhogen

Sommige mensen verspreiden Covid-19 niet of op kleine schaal. Anderen besmetten juist weer een groot aantal mensen: de superverspreiders. Een onderzoek, verricht in de Verenigde Staten, naar deze superverspreiders laat drie oorzaken zien die dit verschil verklaren.

Het onderzoek moet helpen om de verspreiding van het virus te vertragen. De onderzoekers stellen dat het identificeren van de superverspreiders hiervoor een oplossing kan zijn. De studie, gepubliceerd in Pnas, laat drie mogelijke oorzaken zien: BMI, leeftijd en de mate van de infectie.

Een groep van 194 gezonde mensen en 8 apen werd geïnfecteerd met het Covid-19-virus. Van de mensen en apen uit het onderzoek gaven de oudere proefpersonen met een hogere BMI en een zwaardere Covid-19-infectie drie keer zoveel uitgeademde druppels door. De onderzoekers constateerden geen verschillen tussen man of vrouw.

De sleutel tot superspreiding ligt in het slijm in de luchtwegen, meldt de studie. De bevindingen geven aan dat het vermogen van het slijm om te breken tijdens de ademhaling verschilt van persoon tot persoon. Hierbij spelen BMI, leeftijd en het virus een rol. Hoe hoger het BMI en de leeftijd en hoe sterker het virus aanwezig is, hoe hoger de kans dat het slijm breekt en er druppels worden uitgeademd.

Het zijn de kleine druppeltjes die een probleem vormen: ze reizen verder, hangen langer in de lucht en dringen dieper in de longen wanneer ze worden ingeademd. Uit het onderzoek blijkt dat op het hoogtepunt van de Covid-19-infectie, meestal na een week, de uitgeademde deeltjes het kleinst en dus het gevaarlijkst waren.

Volgens de analyse van de onderzoekers volgt Covid-19 waarschijnlijk het patroon van andere infectieziekten, waarbij 18 procent van de geïnfecteerden verantwoordelijk is voor 80 procent van de overdracht.

Bron: PNAS February 23, 2021 118 (8) e2021830118

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.