Corona: een macabere loterij?

Donderdagavond 2 Juli, ik kijk naar het tv-programma Nieuwsuur waar presentatrice Mariëlle Tweebeeke zegt: ‘Het lijkt een macabere loterij. Sommige mensen worden ernstig ziek en overlijden zelfs aan het coronavirus, terwijl anderen helemaal geen klachten krijgen. Langzaam wordt duidelijker dat het immuunsysteem een grote rol speelt bij het verloop van de ziekte.’

Vervolgens zijn er een infectioloog, een viroloog en een microbioloog aan het woord die vertellen over de werking van het immuunsysteem. Wat ik al maandenlang mis en wat er in dit programma opnieuw ontbreekt, is een heldere en praktische uitleg wat wij zelf zouden kunnen doen om ons immuunsysteem strijdbaar te maken. De wetenschappers zeggen hier niets over! Hoe kan dit?Waarom stelt Nieuwsuur geen vragen over stimulatie van het immuunsysteem? Als je zoals Tweebeeke van mening bent dat het hier gaat om een ‘macabere loterij’, dan heeft het natuurlijk geen zin om die vragen te stellen. Iedereen weet immers dat de kans om een loterij te winnen heel erg klein is.

Ik vraag mij af in hoeverre de mensen die deze programma’s maken zich bewust zijn van het nocebo-effect van hun verslaggeving. We worden de put in gepraat. Iets verder in de uitzending zien we premier Rutte in een flashback die op 16 Maart zegt: ‘De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking besmet zal raken met het virus.’ Rutte heeft het niet over een ‘mogelijkheid’ maar over een ‘realiteit’. Hoe weet hij dit? Heeft hij een kristallen bol? Of is de aankondiging van dit doemscenario vooral bedoeld om de maatregelen van de lockdown te rechtvaardigen?

In maart, april, mei worden we dagelijks opgevrolijkt met nieuwsuitzendingen die steevast beginnen met het aantal coronadoden. Tegelijkertijd wordt verteld dat er geen vaccin is, geen medicijn en geen behandeling. Samengevat: er gaat ons iets vreselijks overkomen en helaas als je besmet raakt, dan zit je in de loterij. Niets aan te doen. Dit is het perfecte recept om gevoelens van hopeloosheid, hulpeloosheid, angst en depressie op te roepen; gevoelens waarvan we weten dat ze een negatief (nocebo)effect hebben op het immuunsysteem.

Hoe moeilijk is het voor de media om zich te verdiepen in wat er al decennia bekend is over leefstijlfactoren die een gunstige invloed hebben op onze natuurlijke afweer? Er zijn talloze wetenschappelijke publicaties – al vanaf 1939! ¬– over de antivirale werking van vitamine C. En de afgelopen decennia is er goed onderzoek gedaan naar de immuunstimulerende werking van vitamine D3, melatonine, kurkuma, groene thee, vitamine A, zink, L-Lysine enzovoorts. Verder kunnen we onze voeding inzetten als medicijn door het accent te leggen op groenten en vers fruit. Op deze wijze kunnen we de immuunstimulerende en ontstekingsremmende werking van deze vitale voedingsmiddelen ten volle gaan benutten.

Een sterk onderschat aspect van leefstijlinterventies is de reductie van stress. Het loslaten van spanning, angst, stress heeft vaak een direct gunstig effect op onze afweer. In 1992 begon ik met een vorm van biofeedback die zeer snel een waarneembare verandering te zien gaf in de beweeglijkheid van witte bloedlichaampjes. Een druppel vers niet-gefixeerd bloed wordt vergroot met een microscoop en laat beelden zien van witte cellen die onbeweeglijk zijn. De leukocyten komen niet van hun plaats, ze tonen zich in een bolvorm. Na enkele oefeningen waarmee de cliënt stress, spanning en angst loslaat, kijken we opnieuw naar de bloedbeelden, 20.000 keer vergroot weergegeven op een scherm. In de meeste gevallen zijn de witte cellen uit hun lockdown gekomen en tonen zich in hun veelvormigheid. Duidelijk is te zien hoe ze voortdurend van vorm veranderen en het interne milieu afspeuren naar prooi: micro-organismen. Deze waarneming van een immuunsysteem dat actief wordt door eigen inbreng heeft een sterk motiverende invloed. Het geeft een ervaring van autonomie.

Laten we zoeken naar beelden die ons vrijmaken uit de lockdown van de angst. De opgedane inzichten uit de psycho-, neuro-, en immunologieresearch zijn direct toepasbaar. We hoeven niet in angst te wachten op een vaccin, waarvan het maar zeer de vraag is of het werkt en of het ook veilig is.

Mijn suggesties voor vergelijkend onderzoek bij mensen die corona doormaken als een licht griepje tegenover hen die ernstig ziek worden/ overlijden zijn:

• meet het stressniveau;
• breng het immuunsysteem in kaart;
• bepaal de voedingsstatus;
• meet vit C, vit D3, vit A, Zink, B-vitamines et cetera;
• kijk naar de hoeveelheid beweging.

Dan kunnen we op basis van simpel te checken feiten zien dat het hier niet gaat om een ‘macabere loterij’, maar om eenvoudige dagelijkse keuzes qua voeding, loslaten van stress en beweging. Jij bent aan zet: ontdek dat je het winnende lot al aan boord hebt.

Op je gezondheid,
Maarten Klatte, arts voor leefstijlgeneeskunde.
www.moeiteloosgezond.nl

 

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...