15-08-2019

Conserveermiddelen worden in verband gebracht met angststoornissen

Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, veranderen onze darmbacteriën en kunnen een niet-vermoede oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag.

De additieven – in het bijzonder carboxymethylcellulose (CMC) en polysorbaat 80 (P80) – veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen en kan leiden tot gedragsproblemen, zeggen onderzoekers van de Georgia State Universiteit. Door middel van tests op laboratoriummuizen ontdekten de onderzoekers dat proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren minder goed presteerden op eenvoudige vaardigheidstests en ook angstiger waren.

Hoewel het moeilijk is om met zekerheid te zeggen dat de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden, denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag. Dit zijn slechts twee van de vele aandoeningen die verband houden met ontstekingen. Andere zijn: hartaandoeningen, artritis en diabetes.

Alle ontstekingsziekten kunnen in principe te maken hebben met het gebruik van emulgatoren die de darm-hersenverbinding beïnvloeden. De oplossing? Eet geen voedsel met conserveermiddelen, concluderen de onderzoekers.

Sci Rep, 2019; 9: 172
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws