20-07-2008

Cognitie: helderder licht, scherpere geest

Helder licht kan mensen beschermen tegen dementie. Bovendien kan bij mensen met dementie in een vroeg stadium de voortgang ervan met 5 procent worden vertraagd, wat het verschil kan uitmaken tussen thuis blijven wonen en opgenomen worden in een zorginstelling.
Onderzoekers aan het Nederlandse Instituut voor Neurowetenschappen ontdekten dat cognitieve achteruitgang samengaat met slechte slaappatronen en dat mensen met dementie vaak overdag slapen en ’s nachts wakker zijn. Door de verlichting overdag te verbeteren, ontdekten ze, wordt het dag-nachtritme genormaliseerd en wordt de ziekte afgeremd.
De onderzoekers testten de theorie op 189 bewoners van een zorginstelling. Ze brachten heldere verlichting aan die dagelijks van negen uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds aan bleef. Van deze bewoners werd de voortgang vergeleken met die van bewoners bij wie de verlichting niet veranderd was.
De positieve effecten van helderder verlichting werden versterkt door melatonine, dat mensen in Amerika nemen tegen jetlag. Als supplement is het in Nederland alleen in zeer lage doseringen vrij verkrijgbaar, anders op recept. Hoewel de voortgang van dementie bij de patiënten die melatonine gebruikten, het meest werd afgeremd, werden ze er ook meer teruggetrokken van en hadden ze vaker last van somberheid dan diegenen die alleen aan het helderdere licht waren blootgesteld.
In het algemeen werd de cognitieve achteruitgang door lichttherapie alleen 5 procent minder en de depressie 19 procent. Die resultaten zijn vergelijkbaar met die van zware anti-dementiemiddelen. Aangenomen wordt dat lichttherapie ook de ziekte van Huntington en de ziekte van Parkinson kan afremmen omdat deze ziekten ook gepaard gaan met verstoringen van het dag-nachtritme.
JAMA, 2008; 299: 2642-2655 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.