Chronische migraine: vrij gangbare verdoving verlicht pijn

Nieuw onderzoek suggereert dat het lokale verdovingsmiddel lidocaïne nuttig kan zijn bij de behandeling van chronische migraine. Lidocaïne is verkrijgbaar als spray, zalf, crème, pleister, gel, zuigtablet, oordruppels en injectie.

Chronische migraine treft ongeveer 1,4 tot 2,2 procent van de wereldbevolking en is zeer beperkend, zowel in je sociale als werkende leven. Een klein deel chronische migrainepatiënten reageert niet op standaardbehandelingen.

Een nieuwe observationele studie suggereert dat intraveneuze toediening van lidocaïne de pijn kan verlichten bij personen met moeilijk te behandelen chronische migraine. De onderzoekers bestudeerden medische dossiers van 609 chronische migrainepatiënten van het Jefferson Hoofdpijncentrum. Alle patiënten kregen intraveneuze injecties van lidocaïne samen met andere migrainebehandelingen, waaronder magnesium, methylprednisolon, ketorolac (NSAID) en neuroleptica.

De onderzoekers registreerden de pijnintensiteit voor elke patiënt met behulp van een zelfrapportageschaal, waarbij 10 punten maximale pijn en 0 vrij van pijn betekenden. De patiënten kregen lidocaïne gedurende ongeveer 5 tot 7 dagen toegediend en dit resulteerde in een daling van de gemiddelde pijnclassificaties van 7 op het moment van ziekenhuisopname tot 1 bij ontslag.

Bijna 88 procent van de patiënten vertoonde een vermindering van de pijnclassificaties met ten minste 2 punten tijdens deze periode.

Bovendien vertoonde 43 procent een aanhoudende verbetering van de pijnintensiteit één maand na de behandeling. Deze chronische migrainepatiënten rapporteerden ook minder hoofdpijndagen dan vóór de ziekenhuisopname.

Lidocaïne is niet voor iedereen geschikt en kent enkele bijwerkingen. De patiënten ervoeren deze als verdraagbaar, met als meest voorkomende bijwerkingen misselijkheid, braken, hartritmeschommelingen en hallucinaties.

De onderzoekers erkenden dat de studie enkele beperkingen had. Sommige patiënten meldden zich bijvoorbeeld niet voor het follow-upbezoek, waardoor gegevens verloren gingen. De onderzoekers waren ook niet in staat om de geneesmiddelen die vóór opname werden gebruikt in hun analyses te verklaren. De studie was ook niet geblindeerd en niet placebo-gecontroleerd, waardoor er geen vergelijkingsgroep was. Dat laat onverlet dat deze studie een belangrijke bijdrage kan vormen aan de onderzoeksliteratuur over chronische migraine.

Bron: Regional Anesthesia & Pain Medicine 2022;47:408-413

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Kunst verrijkt gezondheid

Het onderzoek van iPH en LKCA, genaamd ‘Kunst als verwondermiddel’ verkent de waarde van actieve cultuurparticipatie voor de gezondheid in de eerstelijnszorg. Dit initiatief komt voort uit de druk op de Nederlandse gezondheidszorg en het besef dat gezondheid beïnvloed...