28-04-2020

Cholinesupplement bij alzheimer

Een dagelijks supplement met choline verlaagt mogelijk het risico op de ziekte van Alzheimer. Dit is vooral van belang voor vegetariërs en veganisten.

De voedingsstof is betrokken bij de geheugenfunctie en de werking van het zenuwstelsel. De rijkste bronnen van choline zijn kippenlever, eieren, grasgevoerde biefstuk en melk, en deze zijn grotendeels of helemaal verboden terrein voor veganisten en vegetariërs. Niet-dierlijke bronnen van choline zijn onder meer spruitjes en tarwekiemen.

Een voedingssupplement biedt dezelfde bescherming, aldus onderzoekers van de Arizona State University. In muizenproeven ontdekten zij dat de dieren die dagelijks een cholinesupplement kregen een beter ruimtelijk geheugen hadden. De bevindingen komen overeen met die van Chinese onderzoekers die zagen dat het supplement tegen de symptomen van alzheimer werkt.

Choline remt de activering van microglia. Dit zijn cellen die afval in de hersenen opruimen. Hoewel ze zorgen voor een gezonde hersenfunctie kan overactivering ervan leiden tot hersenontsteking en schade aan zenuwbanen; beide zijn symptomen van alzheimer.

Choline verhindert ook de vorming van bèta-amyloïdeplaques, die ontstaan in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer.

Maar een supplement met de huidige aanbevolen hoeveelheid choline – 550 mg per dag voor mannen en 425 mg voor vrouwen – is misschien niet voldoende. Volgens een schatting van de onderzoekers kun je deze hoeveelheid choline zonder nadelige gevolgen verviervoudigen; dit zal volgens hen een groter beschermend effect hebben.

BRON
Aging Cell, 2019: e13037

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.