28-04-2020

Cholinesupplement bij alzheimer

Een dagelijks supplement met choline verlaagt mogelijk het risico op de ziekte van Alzheimer. Dit is vooral van belang voor vegetariërs en veganisten.

De voedingsstof is betrokken bij de geheugenfunctie en de werking van het zenuwstelsel. De rijkste bronnen van choline zijn kippenlever, eieren, grasgevoerde biefstuk en melk, en deze zijn grotendeels of helemaal verboden terrein voor veganisten en vegetariërs. Niet-dierlijke bronnen van choline zijn onder meer spruitjes en tarwekiemen.

Een voedingssupplement biedt dezelfde bescherming, aldus onderzoekers van de Arizona State University. In muizenproeven ontdekten zij dat de dieren die dagelijks een cholinesupplement kregen een beter ruimtelijk geheugen hadden. De bevindingen komen overeen met die van Chinese onderzoekers die zagen dat het supplement tegen de symptomen van alzheimer werkt.

Choline remt de activering van microglia. Dit zijn cellen die afval in de hersenen opruimen. Hoewel ze zorgen voor een gezonde hersenfunctie kan overactivering ervan leiden tot hersenontsteking en schade aan zenuwbanen; beide zijn symptomen van alzheimer.

Choline verhindert ook de vorming van bèta-amyloïdeplaques, die ontstaan in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer.

Maar een supplement met de huidige aanbevolen hoeveelheid choline – 550 mg per dag voor mannen en 425 mg voor vrouwen – is misschien niet voldoende. Volgens een schatting van de onderzoekers kun je deze hoeveelheid choline zonder nadelige gevolgen verviervoudigen; dit zal volgens hen een groter beschermend effect hebben.

BRON
Aging Cell, 2019: e13037

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws