29-04-2019

Chocolade voor sterke botten

Chocolade bevat verschillende gezonde stoffen, waaronder cacao, de plantstoffen flavonoïden en mineralen. Het regelmatig eten van chocolade resulteert vanwege deze stoffen in sterke botten.

Het behoud van sterke botten op latere leeftijd, vermindert het risico op osteoporose (botontkalking). De botgezondheid is afhankelijk van de aanwezigheid van voldoende mineralen, waaronder calcium, magnesium en zink. Ook het vóórkomen van ontstekingen in het lichaam komt het behoud van sterke botten op latere leeftijd ten goede. Stoffen die ontstekingsremmend werken, zoals flavonoïden en antioxidanten uit planten, kunnen hieraan een bijdrage leveren.

Chocolade bevat verschillende voedingsstoffen die de botgezondheid ten goede komen, vandaar dat er al enige tijd belangstelling is in het onderzoek naar de specifieke gezondheidseffecten.

Kies voor gezonde chocolade

Tot nu toe laten onderzoeken naar de effecten van chocolade op de botten tegenstrijdige resultaten zien. Vermoedelijk heeft dit te maken met de grote variatie aan soorten chocolade die verkrijgbaar zijn. Melkchocolade bevat bijvoorbeeld in verhouding tot pure chocolade, maar weinig flavonoïden en mineralen. Daarentegen bevat het relatief veel suiker, wat ontstekingsbevorderend werkt.

Onderzoekers hebben nu gekeken naar de invloed van verschillende typen chocolade en stoffen in chocolade op de botgezondheid. Uit hun review van de literatuur blijkt dat ongezoete cacaopoeder de grootste hoeveelheid flavonoïden en mineralen bevat, gevolgd door pure chocolade dat minimaal 85 procent cacao bestanddelen bevat. Deze vormen van chocolade hebben daarom de grootste invloed op het behoud van gezonde botten. Witte chocolade kan het beste vermeden worden, dit bevat bijna geen stoffen die de botgezondheid ten goede komen.

Het grootste effect op het behoud van sterke botten bereikt men door al op jongvolwassen leeftijd het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die de botten gezond houden. Een stukje pure chocolade per dag kan hieraan een bijdrage leveren.

Bron: Nutrition. 2019 Feb 26;65:74-84.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws