Een evenwichtig dieet betekent: in elke hand een stukje chocola. Dat is uiteraard een smoesje om extra chocola te kunnen eten. Maar in een nieuwe studie werd ontdekt dat het waarschijnlijk ook een gezond dieet is, vooral voor uw hersenen.
Flavanolen, een type polyfenolen die van nature in cacaobonen zitten, hebben een neurobeschermend effect. Met andere woorden: het probleemoplossend vermogen, geheugen en de cognitieve vaardigheden blijven scherp als we chocola eten, of chocolademelk drinken.
Flavanolen lijken met name bij vrouwen een sterk effect te hebben, en ze kunnen de negatieve effecten van slecht slapen bestrijden. Ook ouderen zouden elke dag wat chocola moeten eten, aangezien het helpt bij de concentratie, het verwerken van informatie, het werkgeheugen en de zogeheten verbal fluency: de snelheid waarmee iemand woorden kan produceren. De effecten zijn duidelijker bij mensen van wie de cognitieve vermogens al zijn afgenomen.
Chocola in examentijd
De effecten vallen minder op bij jonge en gezonde volwassenen, maar ze zijn er volgens onderzoekers van de Universiteit van l’Aquila in Italië wel, bijvoorbeeld tijdens stressvolle perioden in examentijd.
De flavanolen in cacao bevorderen de bloedtoevoer naar de hersenen. Vooral naar de hippocampus, die het geheugen bestuurt en die kwetsbaar wordt als we ouder worden. De onderzoekers, die een aantal eerder gepubliceerde studies analyseerden, zeggen dat flavanolen ook voor een gezond hart zorgen.
Doe het wel goed
Maar u kunt ook te veel van het goede krijgen, zo blijkt. Als u vaak chocola eet, krijgt u meer calorieën binnen, en bovendien bevatten chocoladeproducten uit de winkel vaak toegevoegde stoffen, suiker en melk, die minder gezond zijn.
Wat u moet onthouden? Eet elke dag chocola, vooral als u ouder bent, maar kies wel de extra pure variant – met minstens 70 procent cacao – van kleinere fabrikanten.
Bron: Front Nutr, 2017; 4: 19