11-11-2013

Chloor in water oorzaak van voedselallergieën?

Voedselallergieën of -intoleranties zouden wel eens veroorzaakt kunnen worden door de chemicaliën die ons drinkwater chloreren. Dichlorofenol zit ook in pesticiden, die in ons lichaam terechtkomen via onze adem en ons voedsel.
Onderzoekers zien chemicaliën als de meest waarschijnlijke oorzaak van voedselallergieën en -intolerantie; wie daaraan lijdt, blijkt relatief veel ervan in zijn bloed te hebben. Van de 2211 bij het onderzoek betrokken mensen met een hoog gehalte aan dichlorofenol, hadden er 411 een voedselallergie – soms zelfs levensgevaarlijk – en hadden er 1016 een allergie als hooikoorts.
Nu is er vastgesteld dat de helft van alle mensen in het Westen een voedselintolerantie heeft – vaak tegen gluten, melk of eieren – en dat is dan een mildere vorm van allergie, waarbij dat specifieke voedsel zich maar moeilijk laat verteren. Ook dit zou te wijten zijn aan dichlorofenol.
Deze stof wordt algemeen gebruikt in pesticides en om ons drinkwater te chloreren. Bronwater drinken alleen maakt dus volgens de onderzoekers van het American College of Allergy, Asthma and Immunology ook geen verschil, want het zit ook op onze groente en fruit. Tenzij je biologisch eet.
BRON: Ann Allergy Asthma Immunol, 2012; 109; 240-5

 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws