20-12-2020

Chemicaliën in pesticiden en kookgerei van invloed op coeliakie

Giftige chemicaliën in pesticiden, kookgerei en brandvertragers kunnen een oorzaak zijn van coeliakie, de auto-immuunziekte die een heftige reactie op gluten kan veroorzaken.

Jonge mensen met een hoge bloedwaarde van DDE, een chemische stof die wordt aangetroffen in pesticiden, hadden twee keer zoveel kans om de ziekte te ontwikkelen. En het verband is nog duidelijker bij jonge meisjes, die tot negen keer meer kans hadden op het probleem als ze een hoog gehalte van een andere chemische stof in hun bloed hadden, namelijk PFA’s, gevonden in pannen met antiaanbaklaag.

Onderzoekers van de New York University School of Medicine zeggen dat er een grote kans is dat de chemicaliën auto-immuunziekten in de darmen kunnen veroorzaken. Er wordt gedacht dat coeliakie en andere immuunziekten genetisch zijn, maar het onderzoeksteam zegt dat er sterk bewijs is dat ze ook gerelateerd kunnen zijn aan omgevingsfactoren.

Ze testten het bloed van 30 kinderen en jongvolwassenen met coeliakie, variërend van drie tot 21 jaar oud, op niveaus van giftige chemicaliën en vergeleken de resultaten met monsters van 60 gezonde jonge mensen.

Environ Res, 2020; 109439

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws