07-02-2019

Champignons kunnen diabetes helpen voorkomen

Eet meer witte champignons: ze vormen een krachtig prebioticum dat van invloed is op de darmbacteriën, en zelfs de kans op diabetes verkleint, door het lichaam te helpen om de hoeveelheid glucose uit onze voeding reguleren.

Een portie per dag – ongeveer 300 gram – kan al voldoende zijn om een gunstige kettingreactie in de darmen op gang te brengen, zeggen onderzoekers van het Penn State’s College of Agricultural Sciences. Champignons zorgen voor meer korteketen vetzuren (succinaat en propionaat) in de darm, die de glucoseproductie reguleren, wat een positief domino-effect kan hebben om diabetes type 2 en andere stofwisselingsstoornissen te voorkomen.

Insuline

Bij een gezond persoon scheidt de alvleesklier insuline af om de koolhydraten om te zetten in glucose of ‘bloedsuiker’. Maar mensen met diabetes en prediabetes worden minder gevoelig voor insuline en het glucosegehalte wordt niet goed onder controle gehouden, wat kan leiden tot hartziekten en beroerten.

De champignons fungeerden als een prebioticum dat goede bacteriën voedt die al in de darm aanwezig zijn, zeggen de onderzoekers. Een probioticum daarentegen brengt ‘goede’ bacteriën opnieuw in de darmen.

Bron: J Funct Foods, 2018; 45: 223
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws