Buikvet en terugkerende hartaanvallen

Bekend is dat abdominale obesitas – het zogeheten buikvet – het risico op een eerste hartaanval verhoogt. Nieuw Zweeds onderzoek laat zien dat dit vet ook het risico op latere hartaanvallen doet toenemen.

In het onderzoek werd niet alleen gekeken naar terugkerende hartaanvallen, maar ook naar ischemische beroertes en coronaire hartziekten die plaatsvonden na een eerste hartaanval.De studie omvatte meer dan 22.000 deelnemers in de leeftijd van 35 en 77 jaar. Bijna 17.000 deelnemers waren mannen. Hiermee is het de grootste studie naar de consequenties van buikvet tot nu toe.

Metingen

De onderzoekers volgden elke deelnemer gedurende ongeveer vier jaar na hun eerste hartaanval. Zij verzamelden tijdens hun bezoeken aan de deelnemers gegevens over hun tailleomtrek, gewicht, lengte, bloeddruk, hartritme en niveaus van bloedlipiden en glucose.

Vervolgens identificeerde het team cardiovasculaire risicofactoren. Het team kwam tot de conclusie dat maagvet een meer vitale indicator van terugkerende hartaanvallen is dan obesitas in algemene zin.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

De meerderheid van de deelnemers aan de studie vertoonde abdominale obesitas en wel 78% van de mannen en 90% van de vrouwen. Het verband tussen tailleomtrek en daaropvolgende hartaanvallen bleek sterker aanwezig bij mannen dan bij vrouwen. Bij vrouwen betekende een kleine tailleomvang echter niet dat zij minder risico hebben op een terugkerende hartaanval. Deze relatie was het sterkst bij een gemiddelde omtrek. Mogelijk heeft dat volgens de onderzoekers te maken met het feit dat bij vrouwen een groter deel van het buikvet wordt gevormd door onderhuids vet en dat is relatief onschadelijk.

Er waren echter drie keer zoveel mannelijke deelnemer als vrouwen in dit onderzoek. Dat is statistisch wat scheef. Daarom moet volgens de onderzoekers vervolgonderzoek worden uitgevoerd.

Eur J Prev Cardiol. 2020 Jan 20:2047487319898019. 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.