27-01-2023

Bryan Hubbard over het WHO-beleid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt door velen gezien als een vertrouwde en onafhankelijke stem, maar de volksgezondheidsadviezen die zij geven worden vaak beïnvloed door commerciële belangen. Recente uitspraken over babyvoeding, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en farmaceutica zijn tot stand gekomen door lobbyisten voor de grote industriële conglomeraten, zeggen onderzoekers van de University of California in Davis.

Vlak voor de coronapandemie intensiveerden de grote industrieën, waaronder de farmaceutische industrie (Big Pharma), hun lobby richting de WHO, die door de meeste mensen wereldwijd gezien wordt als onafhankelijke partij. Het doel van lobbyen is ‘twijfel zaaien over de wetenschappelijke en professionele integriteit [van de WHO] precies wanneer onze behoefte daaraan het grootst is’, zegt Katheryn Russ, een van de onderzoekers. Een verzoek om informatie (vergelijkbaar met een WOB-verzoek in Nederland) bracht aan het licht dat verschillende takken van industrie hun pogingen tot beïnvloeding van de WHO coördineerden door middel van een ‘groepsgewijze aanvalsmentaliteit’. De strategie omvatte een aanval op volksgezondheidvoorstellen van de WHO die invloed zouden kunnen hebben op de winst van een bedrijfstak. Het ging onder meer om WHO-adviezen rondom het gebruik van flesvoeding en borstvoeding en het verminderen van suiker in voeding.

Volgens de onderzoekers dient de Amerikaanse regering hierin een rol te spelen. Toen president Biden senator was tijdens de regering-Clinton, sloot hij een overeenkomst om de financiering van de Verenigde Naties en de WHO te herstellen, op voorwaarde dat deze organisaties openstonden voor ‘hervormingen’ – een modewoord dat wordt gebruikt om te verhullen dat het gaat om het toestaan van mee invloed van de industrie op het wereldwijde gezondheidsbeleid.

Glob Health Gov, 2022; 17(1): 37–83

https://www.ucdavis.edu/news/industry-lobbying-who-overshadowing-public-health-policy-researchers-suggest

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws