Oplosbare pijnstillers, die vaak zonder recept verkrijgbaar zijn, bevatten zoveel zout dat gebruikers een ruim zeven keer zo grote kans op een hoge bloeddruk (hypertensie) hebben als niet-gebruikers. Ook de kans op een hartaanval, beroerte of dodelijk hartfalen is met 20 procent verhoogd.
Vooral mensen die regelmatig oplosbare medicijnen gebruiken, lopen risico. Dat zeggen Britse onderzoekers van de Dundee Universiteit, die zich afvroegen hoe schadelijk het natrium in zoutrijke pijnstillers is voor ons hart en onze bloedvaten.
De onderzoekers testten allerlei pijnstillers, waaronder paracetamol en aspirine, en deden dat bij ruim 1,2 miljoen patiënten. Ze namen onder andere de welbekende bruistabletten onder de loep, waarin natrium wordt gecombineerd met bicarbonaat, een stof die zorgt voor het bruiseffect.
In één enkele doorsneepijnstiller bleek soms maar liefst 18 millimol natrium te zitten, wat overeenkomt met een vijfde theelepel. De maximale veilige hoeveelheid natrium voor volwassenen is 104 millimol of 2,4 gram per dag. Iemand die dus acht pijnstillers per dag slikt, gebruikt alleen daarmee al veertig procent meer dan het aanbevolen dagelijkse maximum.
Bron: British Medical Journal, 2013; 347: f6954