21-05-2014

Bruistablet slecht voor bloeddruk

Oplosbare pijnstillers, die vaak zonder recept verkrijgbaar zijn, bevatten zoveel zout dat gebruikers een ruim zeven keer zo grote kans op een hoge bloeddruk (hypertensie) hebben als niet-gebruikers. Ook de kans op een hartaanval, beroerte of dodelijk hartfalen is met 20 procent verhoogd.

Vooral mensen die regelmatig oplosbare medicijnen gebruiken, lopen risico. Dat zeggen Britse onderzoekers van de Dundee Universiteit, die zich afvroegen hoe schadelijk het natrium in zoutrijke pijnstillers is voor ons hart en onze bloedvaten.

De onderzoekers testten allerlei pijnstillers, waaronder paracetamol en aspirine, en deden dat bij ruim 1,2 miljoen patiënten. Ze namen onder andere de welbekende bruistabletten onder de loep, waarin natrium wordt gecombineerd met bicarbonaat, een stof die zorgt voor het bruiseffect.

In één enkele doorsneepijnstiller bleek soms maar liefst 18 millimol natrium te zitten, wat overeenkomt met een vijfde theelepel. De maximale veilige hoeveelheid natrium voor volwassenen is 104 millimol of 2,4 gram per dag. Iemand die dus acht pijnstillers per dag slikt, gebruikt alleen daarmee al veertig procent meer dan het aanbevolen dagelijkse maximum.
Bron: British Medical Journal, 2013; 347: f6954
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws