26-09-2016

Broccoli voor gezonde ogen

Broccoli voor gezonde ogen
Broccoli bleek in het verleden al een hulpmiddel in de strijd tegen kanker, en nu denken onderzoekers dat de groente ook kan helpen tegen leeftijdsgebonden macula-degeneratie (AMD): de meest gangbare oorzaak van gezichtsverlies bij ouderen.
Het is met name één bepaalde stof in broccoli die zo heilzaam is. De onderzoekers hebben dat bestanddeel vertienvoudigd om te kijken of het tegen AMD hielp.
De stof, indole-3-carbinol (I3C), helpt ons lichaam gifstoffen op te ruimen: een natuurlijk proces dat afneemt naarmate we ouder worden.
De stof helpt het netvlies te ontgiften, zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Buck Instituut, dat onderzoek doet naar verouderingsprocessen. Maar mensen zouden onwaarschijnlijk veel broccoli moeten eten om dit effect te bewerkstelligen. Daarom hebben ze de stof met behulp van een injectie getest.
De onderzoekers weten niet zeker of dit het complete plaatje is. Vetten uit vis en essentiële vetzuren beschermen ons ook tegen AMD, blijkt uit andere studies. Zet dus noten, vis, zuivel en plantaardige oliën op het menu: ze beschermen uw gezichtsvermogen als u ouder wordt.
Bron: Scientific Reports, 2016; doi:10.1038/srep29025
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws