30-06-2019

Brein verzadigt door suiker: niet door zoetstoffen

Lekkere trek? Voor het brein is het beter iets met suiker te nemen dan met zoetstoffen. Na het eten van suiker treedt een soort verzadiging op, blijkt uit MRI-scans van gezonde personen.

De verzadiging trad niet of nauwelijks op bij drankjes met zoetstoffen, zoals sucralose, en andere suikers, zoals fructose en sucrose. Volgens Anna Maria van Opstal aan het LUMC (Leiden University Medical Center) past dat binnen de theorie dat het brein vooral reageert op calorieën en niet op smaak. ‘In zoetstoffen zit nauwelijks of helemaal geen energie, waardoor het brein dus minder sterk reageert’, zegt Van Opstal.

Na het drinken van een glucosedrankje zagen de onderzoekers dat de activiteit en de overdracht van signalen binnen het brein minder werden. ‘We hebben het getest bij mensen met honger, dus het lijkt erop dat er een soort verzadiging optreedt. Alsof de hersenen weer in ruststand gaan als de calorieën binnen zijn’, verduidelijkt Van Opstal, die promotie-onderzoek deed, waarvan een deel is gefinancieerd door Unilever.

Effecten suikers en zoetstoffen

Van Opstal was benieuwd naar de reactie van de hersenen op verschillende soorten suikers en zoetstoffen. Juist omdat suiker in veel producten wordt vervangen door zoetstoffen. De gedachte leeft dat zoetstoffen gezonder zijn, maar is dit wel zo? ‘Het aantal mensen met overgewicht neemt namelijk niet af, ondanks dat er minder suikerhoudende en meer light-producten worden genuttigd’, aldus Van Opstal.

Moeten we dus helemaal stoppen met zoetstoffen in voeding? ‘Vanuit het oogpunt van het brein zou ik daarvoor pleiten. Uiteraard spelen ook psychologische factoren mee, naast de biologische reactie in je brein, maar we weten nu dat de hersenen niet goed reageren op zoetstoffen’, zegt Van Opstal.

Suiker uit voeding

Om glucose binnen te krijgen, zijn suikerhoudende producten echter geen must. Het lichaam haalt glucose uit gezonde koolhydraten en uit vetten en eiwitten. Eet dus lekker een vijg of dadel om de trek te stillen. Moet je wel kiezen tussen toegevoegde suiker in plaats van zoetstoffen? Kies dan voor suiker. En zoals Van Opstal zegt: ‘Geniet wel met mate van je suikers.’

Bron: Leiden University Repository

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws