03-06-2019

Borstvoeding verkleint kans op hartaandoeningen

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat vrouwen die borstvoeding geven, op latere leeftijd minder kans op hartaandoeningen hebben. De onderzoeksleider, professor Irene Lambrinoudaki, van de Universiteit van Athene kwam tot deze conclusie na haar onderzoek naar de gezondheid van hart en bloedvaten bij oudere vrouwen.

Bij het onderzoek naar de gezondheid van de hart en bloedvaten van de vrouwen, werd ook de ‘borstvoedingsgeschiedenis’ in kaart gebracht. Hierbij kwam naar voren dat onder vrouwen die borstvoeding hebben gegeven op latere leeftijd significant minder hartaandoeningen voorkwamen. Hierbij was de duur van het geven van borstvoeding van belang. Des te meer borstvoeding de vrouw had gegeven, des te lager was de kans op hartaandoeningen.

Borstvoeding veel voordelen

Over het geven van borstvoeding was al bekend dat het veel voordelen heeft. Het verlaagt de kans op postpartum depressie, bepaalde vormen van kanker en diabetes. Moeders die borstvoeding geven hebben gemiddeld genomen een stabielere bloedsuikerspiegel en een gezonder gewicht. Al deze voordelen worden gerelateerd aan hogere niveaus van het hormoon prolactine.

Met het nieuwe onderzoek is er een extra reden bijgekomen voor vrouwen om borstvoeding te geven. Professor Lambrinoudaki benadrukt dat het onderzoek een associatiestudie is en dat de onderliggende oorzaken van het beschermende effect nog moeten worden vastgesteld.

Betere preventie

Het team van wetenschappers doet nu vervolgonderzoek naar de moleculaire mechanismen achter de invloed van prolactine op de bloedsuikerspiegel. Lambrinoudaki verwacht dat nieuw ontdekte mechanismen kunnen leiden tot betere preventie van hartziekten.

Bron: Eur Soc Endocrinol. 2019 May 18.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws