31-01-2018

Borstvoeding kan een voedselallergie mogelijk voorkomen

Het is niet altijd mogelijk om borstvoeding te geven, maar wanneer dit wel kan, brengt dit vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Niet alleen het kindje profiteert van deze voordelen, maar ook heeft het geven van borstvoeding voordelen voor de moeder. Zo blijkt uit onderzoek dat kinderen die borstvoeding krijgen een lagere bloeddruk hebben en tevens minder dik zijn als kleuter. Nu blijkt dat borstvoeding mogelijk ook kan beschermen tegen een voedselallergie.

Wanneer iemand een voedselallergie heeft, wordt dit veroorzaakt door allergenen in een product. Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken, zoals ei, soja, pinda, vis en mosterd. Maar niet alleen voedingsmiddelen bevatten allergenen. Er bestaan ook inhalatieallergenen en contactallergenen. Inhalatieallergenen komen in het lichaam terecht via het ademen, bijvoorbeeld huidschilfers van huisdieren en stuifmeel. Contactallergenen komen binnen via de huid, bijvoorbeeld via cosmetica.

Producten met allergenen eten tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat wanneer tijdens de zwangerschap producten met allergenen worden gegeten, het kind beschermd wordt tegen voedselallergieën. Dit effect wordt met name gezien wanneer een kindje borstvoeding krijgt. Omdat een allergeen een ernstige, tot levensbedreigende reactie kan uitlokken, is het onderzoek uitgevoerd bij muizen.

Hoopvolle resultaten

Wanneer toekomstige moedermuizen allergieopwekkende voeding kregen, werden beschermende antistoffen gevonden in de moedermelk, met als gevolg dat de nakomelingen tolerant werden voor de allergene voeding. Dit effect was kleiner wanneer de jonge muizen wel werden blootgesteld aan de allergenen toen zij nog in de baarmoeder zaten, maar niet werden blootgesteld via de melk die zij kregen. De combinatie van blootstelling in de baarmoeder én via borstvoeding zou volgens Oyoshi, universitair docent kindergeneeskunde, dan ook de optimale stimulans zijn voor voedseltolerantie.

Onderzoek wordt vervolgd

Het is nog even de vraag of dit beschermingsmechanisme ook voor mensen geldt. Oyoshi en haar collega’s proberen dit nu te onderzoeken door de moedermelk van actief borstvoeding gevende moeders te vergelijken met elkaar. Vanwege de ernstige gevolgen die door allergenen kunnen ontstaan, is het nog even wachten op de resultaten van deze onderzoeken voor er verder onderzoek uitgevoerd kan worden.

Bron: J Exp Med. 2018 Jan 2;215(1):91-113.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws