02-06-2015

Borstvoeding bereidt baby voor op vast voedsel

Er is opnieuw een goede reden ontdekt om borstvoeding te geven: het bereidt de babydarmpjes voor op vast voedsel. Moedermelk vermindert bovendien de kans op buikkrampjes als de baby met vast voedsel begint, blijkt uit nieuw onderzoek.
De melk blijkt bij te dragen aan een gezonde samenstelling van de darmflora in de babydarmen. En die vormt de perfecte voorbereiding voor vast voedsel.
Baby’s die in hun eerste paar levensmaanden naast borstvoeding ook vast voedsel of flesvoeding krijgen, zijn gevoeliger voor buikpijn en krampjes, aldus onderzoekers van de Universiteit van Noord-Carolina. Bij deze baby’s veranderen de darmbacteriën en wordt de introductie van vast voedsel lastiger.
De onderzoekers analyseerden de darmbacteriën van baby’s die tussen de twee weken en veertien maanden oud waren. Ze ontdekten een duidelijk verschil tussen de darmflora van baby’s die uitsluitend borstvoeding hadden gehad en die van baby’s die aanvullend flesvoeding hadden gekregen.
Na het starten met vast voedsel, begonnen de baby’s die uitsluitend borstvoeding hadden gehad, twintig nieuwe bacteriële enzymen te maken die de vertering vereenvoudigden. Die enzymen werden niet gevonden in de darmen van baby’s die ook flesvoeding hadden gehad.
Bron: Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 2015; doi: 10.3389/fcimb.2015.00003

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws