Borstkanker door een vitamine D-tekort?

Borstkanker kan mogelijk ontstaan door een vitamine D-tekort. Vrouwen die uren buiten doorbrengen – en dus worden blootgesteld aan meer zonlicht, een van de belangrijkste bronnen van de vitamine – lopen veel minder risico op het ontwikkelen van kanker.

De voordelen van langdurige blootstelling aan de zon worden duidelijk tegen de tijd dat een vrouw 50 jaar wordt; het risico op kanker kan 17 procent lager uitvallen voor degenen die de meeste tijd buiten hebben doorgebracht, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen.

Ze analyseerden de levensstijl van meer dan 38.000 vrouwen van onder de 70 jaar met de diagnose borstkanker en vergeleken die met gezonde vrouwen. Om de blootstelling aan zonlicht te bepalen, zochten de onderzoekers naar beroepen die voornamelijk buitenshuis plaatsvonden, en vooral tussen 10.00 en 15.00 uur, als ons lichaam de vitamine het efficiëntst kan verwerken.

Het voordeel van blootstelling aan zonlicht bij het verminderen van het borstkankerrisico was niet duidelijk bij jongere vrouwen, maar leek wel op te gaan voor vrouwen van boven de 50. Vrouwen die gedurende 20 jaar of langer regelmatig tijd buiten doorbrachten, bijvoorbeeld tijdens het werk dat ze deden, hadden 17 procent minder kans op kanker tegen de tijd dat ze 50 waren.

De ontdekking bevestigt eerdere onderzoeken die een verband ontdekten tussen lage vitamine D-spiegels in het bloed en borstkanker.
Mensen brengen tegenwoordig over het algemeen minder tijd buiten door, deels doordat ze vaker binnen werken en doordat ze in de vrije tijd minder tijd doorbrengen in de zon vanwege ‘veilig zonnen’-campagnes en de angst om huidkanker te krijgen.

De onderzoekers zeggen wel dat hun aanpak een beetje globaal was; zij hielden bijvoorbeeld geen rekening met andere redenen voor blootstelling aan zonlicht, zoals sport of recreatieve activiteiten, maar de bevindingen suggereren wel een omgekeerd verband tussen langdurige blootstelling aan zonlicht en het risico op borstkanker later in het leven.

Bron: Occup Environ Med, 2021; oemed-2020-107125

Uit dezelfde categorie

Tandenpoetsen voorkomt longontsteking

Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal longontstekingsgevallen dat in het ziekenhuis wordt opgelopen afneemt door dagelijkse gebitsverzorging.1,2 Dit is de opvallende conclusie uit een analyse van 15 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 2700...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...