Borstkanker door een vitamine D-tekort?

Borstkanker kan mogelijk ontstaan door een vitamine D-tekort. Vrouwen die uren buiten doorbrengen – en dus worden blootgesteld aan meer zonlicht, een van de belangrijkste bronnen van de vitamine – lopen veel minder risico op het ontwikkelen van kanker.

De voordelen van langdurige blootstelling aan de zon worden duidelijk tegen de tijd dat een vrouw 50 jaar wordt; het risico op kanker kan 17 procent lager uitvallen voor degenen die de meeste tijd buiten hebben doorgebracht, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen.

Ze analyseerden de levensstijl van meer dan 38.000 vrouwen van onder de 70 jaar met de diagnose borstkanker en vergeleken die met gezonde vrouwen. Om de blootstelling aan zonlicht te bepalen, zochten de onderzoekers naar beroepen die voornamelijk buitenshuis plaatsvonden, en vooral tussen 10.00 en 15.00 uur, als ons lichaam de vitamine het efficiëntst kan verwerken.

Het voordeel van blootstelling aan zonlicht bij het verminderen van het borstkankerrisico was niet duidelijk bij jongere vrouwen, maar leek wel op te gaan voor vrouwen van boven de 50. Vrouwen die gedurende 20 jaar of langer regelmatig tijd buiten doorbrachten, bijvoorbeeld tijdens het werk dat ze deden, hadden 17 procent minder kans op kanker tegen de tijd dat ze 50 waren.

De ontdekking bevestigt eerdere onderzoeken die een verband ontdekten tussen lage vitamine D-spiegels in het bloed en borstkanker.
Mensen brengen tegenwoordig over het algemeen minder tijd buiten door, deels doordat ze vaker binnen werken en doordat ze in de vrije tijd minder tijd doorbrengen in de zon vanwege ‘veilig zonnen’-campagnes en de angst om huidkanker te krijgen.

De onderzoekers zeggen wel dat hun aanpak een beetje globaal was; zij hielden bijvoorbeeld geen rekening met andere redenen voor blootstelling aan zonlicht, zoals sport of recreatieve activiteiten, maar de bevindingen suggereren wel een omgekeerd verband tussen langdurige blootstelling aan zonlicht en het risico op borstkanker later in het leven.

Bron: Occup Environ Med, 2021; oemed-2020-107125

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.