De farmaceutische reus GlaxoSmithKline (GSK) heeft een boete van 750 miljoen dollar gekregen nadat hij moest toegeven dat hij al zes jaar lang willens en wetens vervuilde geneesmiddelen verkocht had. Een van de vervuilde middelen was het antidepressivum paxil (in Nederland: seroxat). GSK bracht de middelen op de markt van 2001 tot 2005. Ze waren besmet met micro-organismen of ze hadden geen therapeutische waarde. Andere besmette middelen waren bactroban, een antibacteriële zalf voor huidinfecties, en het middel tegen misselijkheid genaamd kytrill (granisetron), een 5-HT3-antagonist.
Die middelen waren allemaal gemaakt in een vestiging in Puerto Rico die zich niet aan de standaard gezondheids- en veiligheidsprotocollen hield.Het management van GSK was op de hoogte van die tekortkomingen. In 2009 werd die vestiging uiteindelijk gesloten.
De Amerikaanse federale justitie legde GSK een boete op van 750 miljoen dollar, bestaande uit 150 miljoen dollar aan strafrechtelijke boetes en 600 miljoen aan civielrechtelijke boetes. In een persbericht stelde GSK dat het spijt had van het feit dat het de vestiging had laten draaien op een manier die de regels van goed fabrikantschap schond.
De productieproblemen kwamen pas aan het licht toen een voormalig werknemer van GSK − Cheryl Eckard − de Food and Drug Administration informeerde. Eckard was ontslagen als wereldwijde kwaliteitsmanager, nadat ze herhaaldelijk haar bezorgdheid over de vestiging aan het management had uitgesproken. ‘Dit is bepaald niet iets wat ik nog eens graag had willen doen. Maar omwille van de veiligheid van patiënten moest ik wel’, zei ze later. Als klokkenluider ontvangt Eckard 96 miljoen van het schikkingsbedrag dat GSK heeft betaald.
Bron: Los Angeles Times, 26 oktober 2010