26-02-2019

Boekweit tegen diabetes type 2

Boekweit is in staat om zowel insulineresistentie als cholesterolwaarden te verbeteren. Dit maakt de plant uitermate geschikt voor gebruik bij diabetes type 2 en het metabool syndroom.

Boekweitkorrels lijken op een graan, maar ze zijn het niet. Het is een glutenvrije vervanging voor bijvoorbeeld tarwe. Boekweit is daarnaast zeer eiwit- en vezelrijk, waardoor het een relatief lang gevoel van verzadiging geeft na consumptie. Het eten van 110 gram boekweit per dag heeft bovendien een gunstige invloed op verschillende bloedwaarden.

Het dieet

De effecten van boekweit werden onderzocht in een onderzoeksgroep van 165 mensen met diabetes type 2. Een groep kreeg een controledieet dat bestond uit calorierestrictie en voedingsvoorlichting. De andere groep verving dagelijks een portie rijst of tarwe voor 110 gram boekweit. Na vier weken werd het bloed onderzocht, waaruit bleek dat de mensen die boekweit gebruikten een betere nuchtere glucosespiegel hadden en een lager LDL-cholesterol. Daarnaast verbeterde het totaal cholesterol en de insulineresistentie significant ten opzichte van de controlegroep.

Gefermenteerde boekweit

Gefermenteerde boekweit laat nog betere resultaten zien bij insulineresistentie dan gewone boekweit. Boekweit fermenteren doet u gemakkelijk zelf. Neem een kop boekweitkorrels en voeg hieraan twee koppen water toe. Laat dit gedurende 24 uur weken. Vervang daarna het water en laat het nog acht tot twaalf uur staan. De boekweitkorrels zijn nu gekiemd en hebben een lichtzure smaak. U kunt ze verwerken tot een lekker ontbijt, door de korrels met yoghurt of waterkefir met een staafmixer te mixen tot een glad beslag en hier boekweitpannenkoeken van te bakken. Omdat de voorbereiding wat tijd kost, is het weekend een geschikt moment om hiermee te experimenteren.

Bron: Nutr Res. 2016 Dec;36(12):1392-1401.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws