06-01-2020

Blote voeten-therapie: aarden verlicht pijn

Zorgt aarden – waarbij u met blote voeten op gras of aarde staat – echt voor pijnverlichting?

Voorstanders van de therapie, die bekendstaat als ‘earthing’ (aarden of gronden), beweren dat het kan bijdragen aan afname van stress, depressie en angst en dat het helpt beter met pijn om te gaan.

En een nieuw onderzoek beaamt dit. Een groep van zestien massagetherapeuten – een beroepsgroep waarin beoefenaars vaak last hebben van pijnklachten – zeiden minder pijn te ervaren en beter te slapen nadat ze een maand lang elke dag een earthing-sessie deden. Onderzoekers van de University of California in San Diego onderzochten zes weken lang wat het effect van aarden was in de groep. Binnen die periode werd de techniek ook twee weken lang niet toegepast.

In de vier weken van de therapie liepen de deelnemers overdag blootsvoets en sliepen ze onder een laken dat geaard was, door verbinding met de grond buiten hun slaapkamer.
Tijdens de zesweekse periode werden hun pijn, fysieke functioneren, angst, depressie, vermoeidheid en slaappatronen bijgehouden en meldden de therapeuten significante vooruitgang in de weken waarin ze de earthing-sessies deden, zo concludeerden de onderzoekers. De biomarkers voor ontsteking, bloedviscositeit en hartslagvariabiliteit verbeterden ook.

Het idee van aarden werd ontwikkeld door kabel-tv-ondernemer Clinton Ober, nadat hij een ernstige ziekte kreeg. Het is gebaseerd op zijn inzichten met betrekking tot de werking van elektrische systemen. Volgens hem komt het er in principe op neer dat de lichaamssystemen in balans kunnen worden gebracht via direct contact met de elektrische energieën van de aarde.

Explore, 2019; 15: 181–190

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.