09-12-2021

Blootstelling aan rood licht verbetert zicht

Één keer per week in de ochtend drie minuten kijken naar dieprood licht, verbetert het zicht wanneer dit door ouderdom is afgenomen. Dit ontdekten onderzoekers van University College London.

Een kleine groep mannen en vrouwen in de leeftijd van 34 tot 70 jaar deden mee aan dit onderzoek. Het onderzoeksteam keek naar verbeteringen in het gezichtsvermogen door te kijken naar het vermogen om onderscheid te maken tussen kleuren. Aan de start van het onderzoek had iedereen een normaal zicht.

De ene helft keek ’s ochtends drie minuten naar het licht en de andere helft in de middag. Allemaal werden ze drie uur na blootstelling aan het licht getest en een week later opnieuw. Het zicht van de mensen die in de ochtenduren naar het licht keken, verbeterde met 17 procent. De middagkijkers vertoonden helemaal geen verbeteringen. Het licht heeft dus pas effect wanneer je er vroeg op de dag naar kijkt.

Onderzoekers geven aan dat dit mogelijk komt door de unieke energiebehoefte die de mens heeft in de ochtend. ‘Misschien draait het allemaal om ‘s ochtends opstaan ​​en klaar zijn om dingen te doen. Dit trekt energie aan die aan vervanging toe is’, verklaart een onderzoeker.

Drie minuten kijken heeft het meeste effect. Of je nu 45 minuten kijkt of maar een paar minuten, daar zit geen verschil in. Tuur je urenlang naar de rode lampen dan zul je zien dat er geen enkele verbetering te zien is. Het effect wat na drie minuten zichtbaar is, kan tot een week aanhouden.

 

Bron: ci Rep, 2021: 11; 22872

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws