29-06-2022

Blijf mentaal scherp met een paar simpele taken per dag

Dagelijks jongleren met een paar kleine taken kan ons mentaal scherp houden en dementie helpen voorkomen bij het ouder worden.

Het is goed voor de grijze stof om je dagelijks bezig te houden met koken en lezen, of kaarten en wandelen, zeggen onderzoekers van de Simon Fraser Universiteit in Canada.

Na je pensionering, een leeftijd waarop de hersenen achteruit kunnen gaan als ze niet worden gestimuleerd, is vooral belangrijk om de dag te vullen met een paar taken.

Actief blijven overtroeft zelfs genen. Mensen met een familiegeschiedenis van dementie hadden minder kans om zelf ook dement te worden als ze zichzelf elke dag een paar kleine taken toebedeelden.

De onderzoekers analyseerden de dagelijkse activiteiten van 3.210 mensen in de leeftijd van 65 tot 89 jaar. Aan de onderzoeksdeelnemers werd gevraagd om dagelijks uit een lijst van 33 activiteiten – zoals lezen, koken, kaartspelen, wandelen, telefoneren en vrienden bezoeken – de bezigheden te melden die ze op een dag deden.

Door hun antwoorden te vergelijken met andere gegevensbestanden, konden de onderzoekers het risico op dementie van de deelnemers beoordelen. Degenen die elke dag ten minste twee van de activiteiten aankruisten, hadden veel minder kans op cognitieve achteruitgang.

Elke dag een paar ballen in de lucht houden, is het allerbelangrijkste wat je kunt doen; het weegt zelfs zwaarder dan genetica en andere risicofactoren zoals slechte opleiding of geheugencapaciteiten.

De voorspelling is dat het dementieniveau door verouderende bevolkingen tegen 2050 zal verdrievoudigen, maar als je jezelf elke dag een paar eenvoudige taken geeft, kan dit ervoor zorgen dat dit niet jouw lot zal zijn.

Bron: Aging (Albany NY), 2021; 13(24): 25643-52

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...

Kauwgom kauwen tegen gaatjes

Gaatjes en tandvleesontsteking zijn veel voorkomende mondziektes. Suikervrije kauwgom kan gebruikt worden om deze ziektes te voorkomen. Ook kunnen er kruiden en middelen worden toegevoegd aan kauwgom om de mondgezondheid te verbeteren. Iraanse wetenschappers hebben...

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...

Avondsnacken en overlijden aan kanker en diabetes

Eten na 10 uur ’s avonds verhoogt het risico op overlijden aan kanker of diabetes. Dat concluderen Chinese onderzoekers op basis van de gegevens van 41.744 Amerikaanse deelnemers die ze negen jaar hebben gevolgd. Hoe wordt de relatie tussen avondsnacken en overlijden...