04-10-2021

Bleekselderij voor een gezond brein

Nitraatrijke voedingsmiddelen zoals sla, spinazie en selderij houden je bloedvaten en hersenen gezond.

Deze voedingsmiddelen bevorderen ‘goede’ bacteriën in de mond, die helpen bij het reguleren van de bloedvaten en de neurotransmissie, ofwel de chemische berichten naar de hersenen.

Het voedingspatroon wordt belangrijker naarmate we ouder worden en ons natuurlijke vermogen om stikstofmonoxide te produceren neemt af, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Exeter.

De genoemde voeding – samen met bietensap, dat de onderzoekers voor hun experiment gebruikten – is rijk aan anorganisch nitraat, dat door bacteriën in de mond wordt omgezet in stikstofmonoxide, wat bijdraagt aan het behoud van een ​​goede vasculaire en cognitieve gezondheid.

De onderzoekers gaven 10 dagen lang bietensap aan 26 gezonde volwassenen, waarna ze overstapten op een nitraatvrij placebo-sap. Ze dronken beide sappen twee keer per dag.

Na het drinken van het bietensap hadden de deelnemers hogere niveaus van bacteriën die gekoppeld worden aan een goede vasculaire en cognitieve gezondheid en lagere niveaus van bacteriën geassocieerd met algemene ziekten en ontstekingen.

De systolische bloeddruk daalde ook met gemiddeld vijf punten, nadat de deelnemers het bietensap hadden gedronken.

Bron: Redox Biol, 2021; 41: 101933

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.