04-10-2021

Bleekselderij voor een gezond brein

Nitraatrijke voedingsmiddelen zoals sla, spinazie en selderij houden je bloedvaten en hersenen gezond.

Deze voedingsmiddelen bevorderen ‘goede’ bacteriën in de mond, die helpen bij het reguleren van de bloedvaten en de neurotransmissie, ofwel de chemische berichten naar de hersenen.

Het voedingspatroon wordt belangrijker naarmate we ouder worden en ons natuurlijke vermogen om stikstofmonoxide te produceren neemt af, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Exeter.

De genoemde voeding – samen met bietensap, dat de onderzoekers voor hun experiment gebruikten – is rijk aan anorganisch nitraat, dat door bacteriën in de mond wordt omgezet in stikstofmonoxide, wat bijdraagt aan het behoud van een ​​goede vasculaire en cognitieve gezondheid.

De onderzoekers gaven 10 dagen lang bietensap aan 26 gezonde volwassenen, waarna ze overstapten op een nitraatvrij placebo-sap. Ze dronken beide sappen twee keer per dag.

Na het drinken van het bietensap hadden de deelnemers hogere niveaus van bacteriën die gekoppeld worden aan een goede vasculaire en cognitieve gezondheid en lagere niveaus van bacteriën geassocieerd met algemene ziekten en ontstekingen.

De systolische bloeddruk daalde ook met gemiddeld vijf punten, nadat de deelnemers het bietensap hadden gedronken.

Bron: Redox Biol, 2021; 41: 101933

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws