14-05-2019

Blauw licht helpt bij hartziekte

Blauw licht is mogelijk een niet-medicamenteuze behandeling voor hartaandoeningen, wereldwijd nog altijd de categorie die de meeste doden eist. Blauw licht kan de bloeddruk verlagen en arteriële stijfheid (stijfheid van de vaatwand) verminderen, twee voorlopers van hart- en vaatziekten.

Als u 30 minuten aan zichtbaar blauw licht wordt blootgesteld, kan dat net zoveel effect hebben als een bloeddrukverlager: het kan de bovendruk met bijna 8 mmHg verlagen. Maar het licht biedt nog andere voordelen, die medicijnen niet hebben: het vermindert de arteriële stijfheid en ontspant de bloedvaten.

Bovendien verhoogt blauw licht de hoeveelheid stikstofmonoxide, wat het hart- en vaatstelsel beschermt, zeggen onderzoekers van de Universiteit of Surrey in Engeland.

Ze testten blauw licht, dat een golflengte van 450 nanometer heeft, op 14 gezonde mannen. Die werden tijdens twee opeenvolgende dagen 30 minuten lang met hun hele lichaam blootgesteld aan het licht. Ze werden ook blootgesteld aan gefilterd licht, dat als controle diende.

Na beide sessies werd hun bloeddruk, hartslag en weefseldoorbloeding gemeten. De onderzoekers stelden een significante verbetering vast na blootstellingen aan blauw licht, maar niet na de sessies met gefilterd licht.

Bij ultraviolet (uv)-licht zijn vergelijkbare effecten gezien: ook dat zorgt ervoor dat de huid stikstofoxide afgeeft aan het bloed. Maar licht met deze kortere golflengten kan bij hoge dosering huidkanker veroorzaken.

Bron: Eur J Prev Cardiol, 2018; 25: 1875-83
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws