28-04-2019

Biologisch voedsel vermindert de kans op kanker

Biologisch voedsel maakt wel degelijk verschil uit, ook al kwamen onderzoekers eerder tot de conclusie dat er geen gezondheidsvoordelen zijn die opwegen tegen de hogere prijs. Maar dat veranderde toen wetenschappers specifiek keken naar het risico op het krijgen van kanker: biologisch voedsel vermindert de kans op om het even welk type kanker met ongeveer 25 procent. En u hebt 73 procent minder kans op het ontwikkelen van non-Hodgkinlymfoom, een vorm van kanker van de infectie-bestrijdende witte bloedcellen (lymfocyten) in ons immuunsysteem.

Mensen die kiezen voor biologische voeding krijgen geen pesticiden en contaminanten binnen, die in niet-biologische voeding terug te vinden zijn. En dat zou het verschil kunnen zijn wat kanker betreft, stellen onderzoekers van het Franse INSERM (Nationaal instituut voor de gezondheid en medisch onderzoek).

Biologisch voedsel was zelfs een belangrijkere factor dan de kwaliteit van het voedsel. Daardoor hadden mensen die biologische kant-en-klaarmaaltijden aten nog steeds minder kans op kanker dan mensen die nooit biologisch voedsel aten.

De onderzoekers maakten een lijst van 16 biologische producten – waaronder fruit en groenten, vlees en vis, kant-en-klaar maaltijden, plantaardige oliën en voedingssupplementen – en registreerden hoe vaak een groep van 68.946 volwassenen ze aten. Gedurende de gemiddeld 54 maanden
dat de proefpersonen werden gevolgd, traden 1.340 gevallen van kanker op. In de meeste gevallen ging het om borstkanker (459 gevallen), prostaatkanker (180), huidkanker (135), darmkanker (99) en non-Hodgkinlymfoom (47).

De mensen die het vaakst biologische producten aten hadden de minste kans op het krijgen van kanker. In totaal was het beschermend effect van biologisch voedsel 25 procent voor alle vormen van kanker, 73 procent voor non-Hodgkinlymfoom en 21 procent voor postmenopauze borstkanker.

Bron: JAMA Intern Med, 22 oktober 2018; doi: 10.1001/jamainternmed.2018.4357
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws