17-06-2020

Bijna helft jongeren krijgt niet genoeg vitamine A binnen

Nederlandse jongeren tussen de veertien en zeventien jaar eten te weinig voedingsmiddelen waar vitamine A in zit. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).1

42 procent van de meisjes en 43 procent van de jongens krijgen minder vitamine A binnen dan de gemiddelde behoefte.

Een vitamine A-tekort kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Niet alleen de jeugd eet te weinig voedingsmiddelen waar vitamine A in zit. Tien tot dertig procent van de volwassenen komt tekort.2

Meer duidelijkheid nodig

Tot op heden is onvoldoende duidelijk of het gebrek aan vitamine A consequenties heeft voor de gezondheid van de groep waarin het tekort gemeten is. Het RIVM constateert dat gezondheidsprofessionals weinig alert zijn op een mogelijke relatie tussen een gebrek aan vitamine A en gezondheidsklachten. Vervolgonderzoek is daarom gewenst om vast te stellen of klachten weinig voorkomen of dat ze gewoonweg over het hoofd worden gezien. Wat wel al duidelijk in kaart is gebracht is dat een groot deel van de Nederlandse bevolking te weinig vitamine A binnen lijkt te krijgen.

Hoe krijg je vitamine A binnen?

Vitamine A komt voor in vlees, zuivel en vis en wordt vaak toegevoegd aan halvarine of bakboter. Vooral leverproducten bevatten hoge hoeveelheden van deze vitamine. Je lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken door de omzetting van bijvoorbeeld bètacaroteen. Dit zit in oranje en gele groentes, zoals zoete aardappel, worteltjes en pompoen, maar ook in groene groentes, zoals boerenkool, spinazie en andijvie.

Aanbevolen dosering

Voor vitamine A is de Referentie Inname (RI) 800 microgram per dag. 3 De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid vitamine A die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI wordt op een etiket van een levensmiddel vermeld.
In Nederland zijn er voor specifieke groepen, zoals vrouwen of kinderen, aanbevelingen van de Gezondheidsraad.

Voor meer informatie over vitaminen en supplementen, bezoek www.ivg-info.nl

BRONNEN:
1 RIVM ‘Gezondheidseffecten door lage vitamine A-innames in Nederland’ – mei 2020
2 RIVM ‘Voedselconsumptiepeiling (VCP)’ – 2012-2016
3 www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/vitamine-a/

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws