06-01-2020

Bij de meeste hoog-risico hartpatiënten helpen statines niet

De meeste mensen die een hoog risico lopen op het krijgen van een hartaandoening hebben geen baat bij cholesterolverlagende statines. De medicijnen konden het niveau van ‘slecht’ cholesterol bij 58 procent van de mensen met verhoogd risico niet verlagen, zo is uit nieuw onderzoek gebleken.

De bevindingen komen overeen met die van een studie vorige maand, waarin werd vastgesteld dat de medicijnen bij 50 procent van de patiënten niet effectief zijn.
In het nieuwe onderzoek zorgden de medicijnen bij 58 procent van de patiënten met het hoogste risico – waarvan 51 procent het medicijn volgens voorschrift innam – niet voor daling van het LDL-cholesterolniveau. Verder nam het LDL-niveau niet af bij 33 procent van de gehele groep van 86.000 patiënten die werden gemonitord. Statines slikken is een preventieve behandelvorm voor mensen met een verhoogd LDL-niveau, maar ze werken niet volgens onderzoekers van de Indiana University en de University of North Carolina. Zijn analyseerden de gezondheidsdossiers van alle hartpatiënten die een statine kregen in de Amerikaanse staat Indiana.

Volgens een schatting van de onderzoekers hadden de statines, als ze wel goed hadden gewerkt, ongeveer 1173 gevallen van hartaandoeningen moeten voorkomen.

J Manag Care Spec Pharm, 2019; 25: 544

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws