Wie gezond wil zijn, moet gezond eten. Het vergt echter discipline om niet verleid te worden door junkfood bomvol suikers, vetten en smaakversterkers. Een groep die – bespeeld door voedselmarketing – sneller geneigd is ongezond te eten zijn jongeren. Maar er is hoop: uit onderzoek blijkt dat pubers juist een belangrijke kwaliteit bezitten om zich te weren tegen de marketingtrucjes van fastfoodketens.
De meeste jongeren in de puberteit zetten zich graag af tegen autoriteit. Uit onderzoek van de Universiteit van Texas blijkt dat dit gegeven een sleutelrol kan spelen in het maken van gezondere voedingskeuzes. De onderzoekers ontwikkelden een methode waarmee tieners uit zichzelf gezonde voeding verkozen boven junkfood. ‘Eén van de meest opwindende dingen is dat jongeren een meer negatieve kijk ontwikkelden op junkfood en hun marketing, en een meer positieve kijk kregen op gezond voedsel’, vertelt onderzoeker Christopher J. Bryan.
Andere kijk op marketing
De methode werd gebaseerd op een eerdere studie waarin een groepje leerlingen een artikel onder ogen kreeg over grote fastfoodketens. De ketens werden neergezet als manipulatieve marketeers die kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals jongeren en arme mensen, bespelen om hun verslavende, ongezonde eten te verkopen. Een controlegroep las het gebruikelijke voorlichtingsmateriaal over de voordelen van gezond eten. Hieruit bleek dat de eerste groep de volgende dag al gezondere voedingskeuzes maakte en water boven frisdrank verkoos.
Manipulatie blootstellen
De nieuwe methode doet een schepje bovenop de eerdere studie. Hierbij kregen middelbare scholieren hetzelfde artikel onder ogen over de marketingstrategieën van fastfoodketens én moesten ze voedseladvertenties op waarheid beoordelen. Dit deden ze door in graffiti-stijl ‘waar’ of ‘niet waar’ te schrijven over de advertenties. ‘Wat we hebben gedaan is dat we de manipulatie van fastfoodketens hebben blootgesteld aan de tieners,’ legt Bryan uit. ‘Dit versterkt hun natuurlijke afkeer om door volwassenen gecontroleerd te worden.’
Een uitwerking van de methode was dat de leerlingen de rest van het schooljaar gezondere voedingskeuzes maakten. Volgens een andere onderzoeker, David S. Yeager, laat de studie zien dat door licht in te grijpen gedrag tijdens de tienerjaren veranderd kan worden.