23-08-2021

Bewerkte voedingsmiddelen zetten het immuunsysteem in de ‘sloopstand’

Zoals we wel weten, zijn suikerhoudende dranken en bewerkte voedingsmiddelen slecht voor ons, maar ze zijn wellicht nog schadelijker voor ons immuunsysteem dan al uit eerder onderzoek was gebleken.

Voedingsmiddelen en dranken waarin fructose als zoetstof is gebruikt, veroorzaken een reeks reacties die uiteindelijk leidt tot beschadiging van onze organen en vervolgens tot ernstige chronische gezondheidsproblemen.

Volgens onderzoek veroorzaakt bewerkt voedsel veel meer schade dan alleen obesitas en diabetes type 2. Onderzoekers van het Francis Crick Instituut in Londen ontdekten dat een fastfooddieet zorgt voor ontsteking van ons immuunsysteem. Dit zal op zijn beurt reactieve moleculen produceren die schade toebrengen aan organen, wat uiteindelijk leidt tot de volledige instorting van een gezonde lichaamsfunctie. Dit alles resulteert uiteindelijk in chronische gezondheidsproblemen.

Diabetes en obesitas zijn slechts de eerste signalen van een noodlijdend immuunsysteem dat ontstoken begint te raken, zeggen de onderzoekers.

Bron: Nat Commun, 2021; 12: 1209

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws