18-12-2020

Bewerkte voeding en depressie

Recent onderzoek laat zien dat er een verband bestaat tussen de consumptie van sterk bewerkte voeding en depressie. Kan eten ons ongelukkig maken?

Sterk bewerkte voeding, zoals frisdrank, koek, snoep, gefrituurde producten en ijs worden in toenemende mate gegeten. Het gemiddelde Amerikaanse voedingspatroon bestaat voor meer dan de helft uit sterk bewerkte voedingsmiddelen en ook in Nederland neemt de consumptie toe.

Eerder is het eten van sterk bewerkte voeding al in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker. Recent onderzoek laat tevens een verband zien met het voorkomen van depressieve gevoelens.

Oorzaak of gevolg?

Wetenschappers analyseerden de data van 13637 volwassenen. De deelnemers werden geïnterviewd om te bepalen wat ze de afgelopen 24 uur gegeten hadden en daarnaast werd door middel van een vragenlijst bepaald of er sprake was van depressieve gevoelens.

Ook werden vragen gesteld over de leefstijl. Mensen die veel sterk bewerkte producten consumeerden en daarnaast ook weinig lichaamsbeweging hadden, waren vaker depressief dan mensen die gezond aten en voldoende bewogen.

De wetenschappers vonden logischerwijs dat een toename van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen leidde tot een afname van de inname van essentiële voedingsstoffen zoals zink, ijzer, koper, selenium, voedingsvezels en vitaminen.

Eerdere studies uit Frankrijk en Spanje lieten soortgelijke verbanden zien. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of sterk bewerkte voeding depressieve gevoelens kan veroorzaken, of dat depressieve gevoelens leiden tot een toename van de consumptie van ‘comfortfood’. Hoe dan ook is het voor een goede gezondheid belangrijk om de inname van bewerkte voeding zo veel mogelijk te beperken.

Bron: Front. Nutr. Dec 2020

 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.