04-06-2020

Bewerkte voeding belangrijke factor in hartziekten

Volgens de Amerikaanse hartstichting (American Heart Association) zijn er zeven factoren die bijdragen aan een gezond hart. Het vermijden van bewerkte voeding is waarschijnlijk de belangrijkste. De Amerikaanse hartstichting noemt als de andere zes factoren: een normale bloeddruk, gezonde cholesterol- en glucoseniveaus, vermijden van tabaksproducten, een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging. 

Mensen die voornamelijk bewerkte voeding eten – zoals witbrood, koek, kipnuggets, frisdrank en instant soep – hebben 50 procent meer kans op hartklachten. Het risico is het grootst bij mensen die voor minstens 70 procent van de totale calorieëninname bewerkte voeding eten en het risico neemt drastisch af als dit aandeel wordt teruggebracht tot 40 procent of minder. 

Een eenvoudige maatstaf is dat elke extra 5 procent bewerkte voeding binnen je voedingspatroon zorgt voor overeenkomstige schadelijke effecten op hart en vaten, aldus onderzoekers van de Amerikaanse instantie CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Zij onderzochten het voedingspatroon van 13.466 volwassenen dat tussen 2011 en 2016 was bijgehouden. Volgens de onderzoekers is het vermijden van bewerkte voeding een van de hoofdfactoren voor het behoud van een gezond hart. Te veel bewerkte voeding eten heeft invloed op vier van de andere factoren: bloeddruk, cholesterol, glucosespiegel en lichaamsgewicht. 

‘Er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je gezondheid net een beetje te verbeteren. Neem bijvoorbeeld een of twee keer per week vis in plaats van een hamburger. Kleine aanpassingen kunnen samen tot een betere hartgezondheid leiden’, aldus onderzoeker Donna Arnett. 

American Heart Association Scientific Sessions, Nov 16–18, 2019; Oral Presentation 174 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws