07-02-2019

Bewerkt voedsel kan de belangrijkste oorzaak zijn van artrose

Suikers uit bewerkte voedingsmiddelen vormen een nog niet bekende oorzaak van artrose, zo menen onderzoekers. En dit is niet alleen een gevolg van overgewicht: mensen met een normaal gewicht die veel fastfood eten, kunnen de aandoening ook ontwikkelen.

Deze voedingsmiddelen veroorzaken ontstekingen in de gewrichten, die het OA-proces van kraakbeenerosie in gang zetten, waardoor de botten hun functie van schokdempers verliezen.

De belangrijkste oorzaak van OA is overtollig lichaamsvet, maar onderzoekers van de Oklahoma Medical Research Foundation hebben ontdekt dat dit een secundaire factor is van onze voeding.

Muizenstudies

Hun bevindingen zijn tot nu toe alleen gebaseerd op muizenstudies, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze soortgelijke reacties bij mensen zullen waarnemen. Gezonde muizen kregen verschillende vetrijke diëten, maar de onderzoekers ontdekten al snel dat het de koolhydraten waren die hun gewrichten aantastten.

Met name voedsel dat rijk is aan sucrose, of kristalsuiker, lokte een gewrichtsontsteking uit – een typisch symptoom in een vroeg stadium van OA. Het vezelrijk dieet leek ook kraakbeengenen te veranderen, die OA kunnen veroorzaken.

Factoren

Lichaamsgewicht en lichaamsvet leken geen rol te spelen, voegden de onderzoekers eraan toe. Afgezien van het gewicht, waren andere risicofactoren: zwaar lichamelijk werk, gewrichtsblessures, leeftijd en genen. OA is de meest wijdverspreide vorm van invaliditeit in het Westen en treft ongeveer 27 miljoen Amerikanen alleen al.

Bron: Dis Model Mech, 2018; 11. pii: dmm034827

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.