09-04-2010

Bestanddeel van plastic kan hartziekte geven

Bestanddeel van plastic kan hartziekte geven
Een stof die in plastic voedselverpakkingen zit kan leiden tot hartziekte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Bij 90 procent van alle mensen zijn sporen van de stof bisphenol-A (BPA) in het bloed te vinden. Het verband daarvan met hartziekte is aangetoond in onderzoek aan de Peninsula Medical School van de Universiteit van Exeter in Devon (Engeland), die gedurende drie jaar in een grote Amerikaanse onderzoeksgroep het gehalte aan BPA onderzochten.

Dit onderzoek vormt een aanvulling op de argumenten van diegenen die al langer tegen deze stof in plastics ageerden. In verschillende landen is de stof reeds verboden voor gebruik in babyflessen en speelgoed, na dat er zorgen ontstonden [alarm?] over de gezondheidsrisico’s bij kleine kinderen. Maar de chemische industrie zal zich verzetten tegen een totaal verbod aangezien het een van de meest geproduceerde stoffen ter wereld is. Jaarlijks wordt meer dan 2,2 miljoen ton (2,9 miljard kilo) van dit spul geproduceerd.

Bron: PLoS ONE, 2010; 5: e8673; DOI: 10.1371/journal.pone.0008673

 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws