20-07-2008

Beroerte en ga meteen naar muziek luisteren

Iemand die een beroerte heeft gehad, doet er goed aan daarna elke dag een paar uur naar muziek te luisteren. Het is de beste manier om te herstellen tot het oude niveau, zo blijkt uit onderzoek. Belangrijk is wel dat er meteen na de beroerte wordt begonnen, voordat de veranderingen in de hersenen door de beroerte hun effect kunnen krijgen.
Onderzoekers in Finland hebben muziektherapie getest op zestig patiënten die zeer onlangs een beroerte hadden doorgemaakt. Ze luisterden ofwel naar muziek, ofwel naar een audioboek, of niets. In de muziekgroep bleek een verbetering van 60 procent van het verbale geheugen in drie maanden tijd, ten opzichte van slechts 18 procent voor de audioboeken en 29 procent in de groep die nergens naar luisterde. De aandachtfocus bij het uitvoeren van mentale functies verbeterde met 17 procent in de muziekgroep en helemaal niet in de andere twee groepen6.
6Brain, 2008; 131: 866-76

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.