20-07-2008

Beroerte en ga meteen naar muziek luisteren

Iemand die een beroerte heeft gehad, doet er goed aan daarna elke dag een paar uur naar muziek te luisteren. Het is de beste manier om te herstellen tot het oude niveau, zo blijkt uit onderzoek. Belangrijk is wel dat er meteen na de beroerte wordt begonnen, voordat de veranderingen in de hersenen door de beroerte hun effect kunnen krijgen.
Onderzoekers in Finland hebben muziektherapie getest op zestig patiënten die zeer onlangs een beroerte hadden doorgemaakt. Ze luisterden ofwel naar muziek, ofwel naar een audioboek, of niets. In de muziekgroep bleek een verbetering van 60 procent van het verbale geheugen in drie maanden tijd, ten opzichte van slechts 18 procent voor de audioboeken en 29 procent in de groep die nergens naar luisterde. De aandachtfocus bij het uitvoeren van mentale functies verbeterde met 17 procent in de muziekgroep en helemaal niet in de andere twee groepen6.
6Brain, 2008; 131: 866-76

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws