Behoud van zicht met beweging en ledlicht

Bang dat je ogen achteruit gaan door ouderdom? Onderzoekers hebben twee manieren ontdekt die bijdragen aan een gezond netvlies.

De eerste manier is dagelijkse lichaamsbeweging. De mate van beweging is in direct verband gebracht met een vermindering van klachten bij maculadegeneratie, een veelvoorkomende oogziekte onder ouderen. Door voldoende te bewegen, vermindert wildgroei aan bloedvaatjes in de ogen met ongeveer 45 procent. En dat kan precies genoeg zijn om het zicht te behouden.

De onderzoekers van de universiteit van Virginia kwamen ook tot de conclusie dat zelfs minimale beweging en inspanning al resulteren in verbetering. De exacte reden hiervoor is nog niet bekend, maar het vermoeden is dat dit te maken heeft met een betere doorbloeding. Veel mensen stoppen juist met bewegen wanneer zij ouder worden en versnellen hiermee de achteruitgang van hun ogen.

De tweede manier om je zicht te behouden of de achteruitgang te beperken, is door dagelijks in rood licht te kijken. Een kleine ledlamp met een diepe rode kleur volstaat, en drie minuten per dag kan genoeg zijn om slechtziendheid te keren.

In de testgroep van 24 personen tussen de 24 en 72 jaar oud werd al na enkele weken een verbetering zichtbaar van gemiddeld 20 procent.

Het netvlies bestaat uit cellen die het snelst verouderen in het lichaam. Deze achteruitgang kan oplopen tot wel 70 procent over de duur van een mensenleven welke de kans op verslechtering van het zicht aanzienlijk vergroot. Gemiddeld begint merkbare achteruitgang rond het veertigste levensjaar.

Medisch Dossier heeft in de tweede editie van dit jaar een reportage gepubliceerd over maculadegeneratie.

Bron: The Journals of Gerontology: Series A, glaa155

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws