14-05-2019

Behandeling kan prostaatkanker levensbedreigend maken

Een standaard hormoonbehandeling voor prostaatkanker kan er soms voor zorgen dat de kanker zich uitzaait of terugkeert, hebben onderzoekers vastgesteld.

Een behandeling met anti-androgenen wordt gewoonlijk gebruikt in een vroeg stadium van de meest voorkomende vorm van prostaatkanker, het adenocarcinoom. De behandeling richt zich op androgenen, de mannelijke geslachtshormonen die de tumorgroei kunnen stimuleren. Maar soms worden de cellen resistent voor de anti-androgenen en veranderen in een gevaarlijker type neuro-endocriene kankercellen.

Neuro-endocriene prostaatkanker is agressiever, zaait makkelijk uit en is zelfs resistent voor chemotherapie, zeggen onderzoekers van het Cedars-Sinai Hospital in Los Angeles.

Ongeveer 25 procent van de gevallen van adenocarcinoom verandert in neuro-endocriene kanker bij patiënten die anti-androgenen slikken, schatten de onderzoekers. Maar neuro-endocriene kankercellen worden meestal slechts in ongeveer 1 procent van de gevallen opgespoord.

In tests op laboratoriummuizen ontdekten de onderzoekers dat anti-androgenen de glutaminewaarden (een aminozuur) in de cellen rond kankercellen verhogen en zo ‘brandstof’ voor de kankercellen leveren.

Ze vonden bij beide soorten prostaatkanker een vergelijkbaar patroon: mensen met neuro-endocriene kanker hadden ook hogere glutaminewaarden.
Bij prostaatkankerpatiënten die anti-androgenen krijgen, moet daarom regelmatig bloed worden geprikt om hun glutaminegehalte te controleren en in de gaten te houden of de kanker niet overgaat in het neuro-endocriene type.

Bron: J Clin Invest, 2018; 128: 4472-84
 

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.