16-09-2020

Bacteriën bouwen antibioticaresistentie op

We naderen de eindfase van de effectiviteit van antibiotica. De resistentie tegen deze eerstelijnsmedicijnen is de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld en momenteel wordt naarstig gezocht naar andere behandelingen tegen veelvoorkomende infecties. Zestien van de 19 Europese landen melden dat de resistentie tegen ciprofloxacine, een van ‘s werelds krachtigste antibiotica, nu hoog tot zeer hoog is.

Ciprofloxacine is de eerste keus als medicijn bij voedselvergiftiging veroorzaakt door onder andere infecties met salmonella en campylobacter, maar salmonellabacteriën zijn al multiresistent, wat betekent dat ze al ongevoelig zijn geworden voor drie of meer antimicrobiële stoffen.

Nu worden ook de Salmonella- en E. colibacteriën uit pluimvee resistent tegen ciprofloxacine, zo blijkt uit een rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -Bestrijding.De algehele resistentie tegen hooggedoseerde ciprofloxacine is gestegen van 1,7 procent in 2016 tot 4,6 procent in 2018.

De verminderde effectiviteit van ciprofloxacine en de rest van de familie van fluorochinolon-antibiotica kan tot kritieke toestanden leiden voor de menselijke gezondheid, stelt het rapport, maar de vooruitzichten worden mogelijk nog somberder als de gecombineerde resistentie tegen twee of meer antibiotica toeneemt.

BRONNEN:

European Union Summary Report on Antimicrobial Resistance, March 3, 2020
Resistentie tegen hooggedoseerde ciprofloxacine, 2018: 4,6%
Resistentie tegen hooggedoseerde ciprofloxacine, 2016: 1,7%

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws