14-01-2020

Bacterie verlaagt kans op prediabetes

Hoe komt het dat sommigen makkelijk aankomen en anderen met een soortgelijk eetpatroon niet?
Het zou eraan kunnen liggen of u al dan niet beschikt over een bepaalde bacteriestam in uw darmen. De betreffende bacterie, Akkermansia muciniphila, lijkt bij te dragen aan regulering van het gewicht en zelfs diabetes type 2, wat mensen vaak ook krijgen bij ernstig overgewicht of obesitas. Dus wie makkelijk aankomt in gewicht zou weleens weinig van deze darmbacteriën kunnen hebben, terwijl dunnere mensen ze volop bezitten.

U kunt zorgen voor toename van deze bacteriën door voedingssupplementen te nemen waar ze in zitten en dat is dan ook wat onderzoekers deden toen ze Akkermansia-capsules gaven aan laboratoriummuizen. Onderzoekers van de Universiteit van Leuven in België ontdekten in 2017 eerst bij toeval de gunstige effecten van de bacterie, maar dat was bij muizen. Nu zit het onderzoek in de volgende fase en is Akkermansia op mensen getest. De gepasteuriseerde vorm van de bacterie lijkt beter te beschermen tegen diabetes-achtige symptomen zoals insulineresistentie dan de levende vorm, zo stelden zij vast.

Afvallen

De Belgische onderzoekers testten Akkermansia op een groep mensen met overgewicht of obesitas en met de voortekenen van hartziekte. De vrijwilligers werden in drie groepen verdeeld en kregen of een placebo (nepsupplement), een supplement met levende bacteriën of met de gepasteuriseerde versie. Na drie maanden lang dagelijks slikken van de supplementen bleek dat de mensen die de gepasteuriseerde vorm hadden gehad minder ontstekingsmarkers in de lever hadden; ze waren licht afgevallen – gemiddeld rond 2,3 kg – en hadden lagere cholesterolniveaus. Degenen die de nepsupplementen hadden gekregen vertoonden een toename van de prediabetische symptomen.

Nat Med, 2019; 25: 1096–103

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws