01-11-2019

Avocadopitten wellicht een superfood

Avocado’s staan bekend als superfood en mogelijk geldt dit ook voor de pitten ervan. Volgens onderzoekers hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen die zouden kunnen helpen bij de behandeling van darmproblemen, zoals colitis ulcerosa.

Men hoopt dat er uit de pitten uiteindelijk een ‘functioneel voedingsmiddel’ (een voedingsmiddel met toegevoegde bioactieve stoffen) kan worden gemaakt, dat een reeks inflammatoire ziekten, zoals reuma, zou kunnen bestrijden. Onderzoekers van de Amerikaanse Penn State University waren bezig met het ontwikkelen van een extract van avocadopitten als kleurstof met een ‘heldere oranje kleur’ en daarbij ontdekten ze dat de pitten ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Tot nu toe zijn er alleen proeven uitgevoerd op celculturen in het laboratorium. De volgende stap is onderzoek op knaagdieren, voordat er uiteindelijk onderzoek op mensen kan worden gedaan.
De ontstekingsremmende eigenschappen worden al bij lage doseringen waargenomen, wat erop wijst dat avocadopitten tot een functioneel voedselingrediënt kunnen worden verwerkt, aldus hoofonderzoeker  Joshua Lambert.

De pitten worden momenteel bij het afval gegooid – dus in plaats van ze op de afvalhoop te laten belanden, kunnen ze volgens Lambert op een dag wellicht worden ingezet bij de behandeling van een groot aantal inflammatoire ziekten.

Adv Food Technol Nutr Sci Open J, 2019; 5: 8

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws